2010-11-17

2009-24, Sparris Vin


Som lovat här kommer förslag för vin till sparris, dubbelt upp. Vinerna kvalar även in som udda vin. Både är gjord av druvan Silvaner som man hittar nästan bara i Tyskland eller Alsace (där den stavas Sylvaner). Den udda druvan och konstiga flaskor (från Franken i Tyskland) gör att dessa viner är inga storsäljare. Synd, för både ger bra valuta för pengar och är spännande annorlunda.

Vinet till vänster heter Divino Nordheim Sommeracher Katzenkopf Silvaner Kabinett Trocken 2006. Ja, namnet är nog ingen försäljningsargument på de fåtal Systembolag där man är fortfarande tvungen att beställa vin över disk. Doften är återhållsam men man hittar lite mogna äpplen och kalksten. Smaken har en livlig mineral syra som känns både på toppen och sidorna av tungan. Vinet har en bra kropp som gör smaken lite rundare. Eftersmaken är törstsläckande med mycket mineraltoner. Vinet passar till sparris särskilt om det finns lite fetma i rätten för att balanserna vinets syra, till exempel, min sparris risoni eller varför inte sparris med hollandaise.

Glaser-Himmelstoss Silvaner Kabinett Trocken 2007, Inget lätt uttalat namn här heller. Det är ett mycket större vin än vårt första. Doften är stor med mineraler och grapefruit. Mineralertonen påminner lite grann om kinin som finns i tonic water. Tillsammans med grapefruktsdoften tänkte jag faktiskt på gin och tonic! Vinet är frisk men här är det toppen av tungen som stimuleras mest av alla mineraler. Ett mycket häftig och annorlunda vin. Alla mineraler gör att den klara av matchas ihop med grillad sparris utan några andra tillbehör eller Degustos sparris. Den skulle också gifter sig med grillad lax med mitt rabarber salsa (det receptet publiceras snart, annars hittar ni den i Allt om Mat nr 12 2006).

Skyndar er, sparris säsongen är snart över!

Gå och dra!

Inga kommentarer: