2009-05-17

2009-21, Degustos Sparris




Det är säsong för sparris. Tyvärr är den sparris man köper i butiken oftast några dagar gammal och därför lite trådig. Satsa istället på en lokal odlare. För er som bor i Knivsta och Uppsala är Fredrikslund, som även har världens bästa jordgubbar, ett ställe man måste besöka. Nyskördad sparris som till och med kan ätas rå. Här kommer ett sätt att tillaga sparris som jag lärde mig av en vän som bor i Monaco, som är lika enkelt som delikat.

Degustos sparris

Färsk grön sparris
3 msk vatten
1 msk koncentrerad kalvfond (grönsaksfond om du vill ha helt vegetarisk)
1 msk olivolja
färsk ingefära

1. Håll en sparris i båda ändarna. Böj tills den bryts. Spara den nedre delen till soppa eller avkok (det kommer ett recept om några veckor).
2. Klipp ut en cirkel från ett bakplåtspapper så att den passar din stekpanna.
3. Lägg vatten, fond, olivolja och några skivor ingefära (använd en potatisskalare) i stekpannan och koka upp.
4. Lägg i sparris, täck med pappret.



5. När vattnet har kokat bort är sparrisen ångad och klar. Ta bort pappret och stek sparrisen 1 minut i oljan som är kvar.


6. Servera naturellt, det behövs nog inget salt, det som finns i fonden räcker.

Gå och dra!

Inga kommentarer: