Den bästa sparrisen är den som är dagsfärsk. Helst ska sparris ätas inom 12 timmar från när den skördas. Ni som bor i Uppsala eller Knivsta har möjligheten att köpa underbar dagsfärsk sparris från Fredrikslunds Gård i Knivsta. Deras sparris är enastående god. Den säljs i olika tjocklekar. Själv föredrar jag deras tunna variant, smalare än en blyertspenna, som påminner om vild sparris. Säsongen är kort och snart slut. Så skynda dig dit.
Bra sparris ska man inte krångla med. Det här receptet är enkelt och snabbt. Passar utmärkt som tillbehör eller i sitt eget majestät som en lättare lunch eller kvällsmål. Det låter som mycket vitlök med det mesta av vitlöken ramlar av i grillen och till slut blir det bara en kryddning. Har du ingen grill? Då kan du prova mitt recept på Degustos sparris från förra året.
Grillad Vitlökssparris
Sparris
1 vitlöksklyfta (pressad)
God olivolja
- Skär bort den nedre 25% av sparris.
- Lagg sparrisen i en skål, häll på olja och vitlöken. Rör runt och låt marinera 30 minuter.
- Grilla på mycket hög värme med locket på i 2-3 minuter beroende på hur tjock sparrisen är. Vänd 1 gång under tiden.
- Servera med flingsalt och lite olivolja.
1 kommentar:
Det är verkligen supergott att göra så med sparrisen! Inte testat Fredrikslund, värt att testa :-)
Skicka en kommentar