2010-06-12

2010-24, Eat my dirt, vol. 2



Förra året fick ni ett recept på en förrätt med "jord" som jag skapade efter ett besök på NOMA i Köpenhamn (som nyligen korades till världens bästa restaurang). I år är det efterrätts jord som gäller.
Jag ville skapa något nytt och utmanande. Jag utgick från säsongen och tänkte primörer i en efterrätt. Valet blev små morötter, inte tjockare än ett barns finger. Havreflarn, med cacao och kallpressad rapsolja som ger lite nötsmak, fick bli min ”jord” den här gången. Vill ni inte har med morötterna kan de uteslutas. Stoppa bara något kexpinne eller liknande i jorden istället.

Ingefärskonfiterade primör morötter, vitchoklad och lime mousse, cacao/havre ”jord”
6 Portioner

Morötter
12 primör morötter med blast
4 dl vatten
4 dl socker
30 gram färsk ingefära

Mousse
2 dl vispgrädde
100 gram vit choklad
2 lime
3 äggvitor
2 msk socker

Jord
½ dl havregryn
3 msk socker
15 g smält smör
2 tsk kallpressad rapsolja
1 tsk vispgrädde
1 msk vetemjöl
1 msk cacao

Dag 1
  1. Klipp av all blast förutom 5 cm från morötterna. Borsta de rena. Ställ upp i två höga kaffemuggar, 6 i varje.
  2. Skala ingefäran och grovhacka.
  3. Koka upp vatten, socker och ingefära. Låt svalna 1 minut.
  4. Häll sockerlösningen i kaffekopparna så att morötterna nästan är helt täckta (men inte blasten). Låt de stå framme en timme. Ställ i kylskåpet över natten.
  5. Finhacka chokladen och lägg i en skål.
  6. Koka upp vispgrädde. Låt svalna en minut. Häll över vitchoklad och rör tills allt har smält. Ställ i kylen över natten.
Dag 2
  1. Blanda alla ingredienser till ”jorden”
  2. Sprid ut ganska tunnt på bakplåtspapper. Baka i 175 grader cirka 8 minuter. Låt svalna. Lägg i en skål och stöt den till ”jord”. En potatisstöt eller mortel fungera bra.
  3. Vispa grädde/vitchoklad blanding.
  4. Vispa äggvitorna mycket skummigt.
  5. Tillsätt socker. Vispa till fast ”marängsmet”.
  6. Häll i saften från två lime och vispa igen.
  7. Ta först lite av ”marängsmeten” och rör ner i den vispade vitchokladgrädden för att lätta upp den.
  8. Vänd därefter ner resten av marängsmeten.
  9. Skeda eller spritsa moussen i 6 små, rena blomkrukor (cirka 1 dl).
  10. Häll över ”jorden”. (får du jord över är den jättegod på glass)
  11. Ta upp morötterna från sin lag och stoppa ner 2 stycken i varje kruka och servera.
  12. Man tar morötterna med fingrarna drar upp lite mousse och jord med varje tugga. Sedan äter man upp resten med en sked.
 Gå och dra!

Inga kommentarer: