2010-05-09

2010-19, Udda Viner, Vol. 13


Chansen att du väljer ut det här vinet från Systembolagets hylla är ytterst liten. D.v.s. om du aldrig har hört eller läst om det innan. Det är ett vitt vin från Portugal. Vita viner från Portugal är inte direkt inne. Det finns bara tre olika produkter på Systembolaget i Gränby. Vinet kommer från området Vinho Verde som betyder "grönt vin", vilket inte är inne det heller. Det sägs att området heter "Grönt Vin" eftersom vin som kommer härifrån ska drickas ungt. Druvorna som ingår i vinet skrivs inte på flaskan. Det skulle inte direkt hjälpa försäljningen att skriva azal, pedernão och trajadura på en etikett. Priset är också något som skrämmer bort de flesta. Vinet kostar endast 49 kronor flaskan. Vita viner under 50 kronor är inte den mesta besökta hyllan på Systembolaget. De som tar sig dit är troligen ute efter en Tetra eller en alkoholhalt över 8.5% som det här vinet har.

Vinet är Acácio Vinho Verde (nr 7541). Det finns faktiskt inte på någon hylla alls i Uppland trots att det ingår i Systembolagets ordinarie sortiment. Men den kan lätt beställas hem. Bor du i Uppsala kan du även beställa den via internet på Systembolagets hemsida.

Doften är diskret med lite citruston. Det första man märker när man smakar på vinet är en liten restsötma. Därefter kommer friskheten, både från vinets lilla kolsyra (det är lätt pärlande) och syran. Eftersmaken är kort med en liten mineralton. Vinet upplevs som mycket lätt och friskt och fungerar därför perfekt som aperitif nu under sommaren. På vinmässan där jag upptäckte vinet kallade man vinet för ett "matlagningsvin". Nej, du ska inte ha det i maten. Vinet är alltför tunt för det. Däremot det är jättegott att dricka under tiden man lagar maten. En granne sa att det kan vara ett bra alternativ för de som brukar dricka cider och inte tycker så mycket om vin. Jag håller med. Gillar du smaksatt cider? Prova ett glas Acácia Vinho Verde med 1 cl Drottningholm Hallonlikör (nr 644, 150 kr för 500 ml). Då får du en portugisisk version av en Kir som är mycket läskande och inte lika klibbigt söt som smaksatt cider. 

Orkar du inte beställa en flaska Acácio kan du även prova Casal Garcia Vinho Verde (nr 2596 också den 49 kr). Den finns på nästa alla Systembolag. Men jag upplever den som aningen sötare och lite klumpigare. Men även den är ett udda vin värt sina 49 kronor.

Gå och dra!

Inga kommentarer: