2014-05-14

Rostad vitlökssoppa


Våren är på gång och man vill gärna sitta ute. Men det är fortfarande lite kallt och då passar det bra med soppa. Att receptet är enkelt gör saken bara bättre. Det låter som mycket vitlök men när vitlök rostas blir den väldigt mild i smaken.

Rostad Vitlökssoppa

1 helt vitlökshuvud (inte 1 klyfta utan 1 huvud!)
Olivolja
3 msk kyckling eller grönsaksfond
3 dl grädde
2 dl vitvin
2 dl vatten
Salt och peppar

1. Pensla lite olivolja på vitlökshuvudet. Baka i ugn, 160 grader i cirka 30 minuter. Den ska bli så mjuk
att man lätt kan trycka ut vitlöken från varje klyfta.
2. Tryck ut vitlöken, som ska vara som en smet, från varje klyfta i en kastrull med de övriga ingredienserna. Om du är orolig över mängden vitlök kan du börja med hälften för att sedan smaka av och tillsätta mer tills du är nöjd.
3. Koka upp och låt sjuda 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera med nybakat bröd och några droppar fin olivolja.

Flera tips på http://www.middagshjalpen.se

Gå och dra!

2 kommentarer:

Calatan sa...

Detta påminner mig om när jag och mina två syskon skulle laga mat tillsammans en gång. Minns inte exakt vad vi lagade men vi behövde en enkel tsatsiki till och jag och min syster lämnade över ansvaret för denna till vår lillebror medans vi dukade i rummet intill. Vi gav vår lillebror följande instruktioner: blanda den rivna gurkan med yoghurten och pressa i vitlök. Efter att ha fixat de två första ingredienderna frågar lillbror från köket: hur mycket vitlök? Vi svarar från vardagsrummet: ta två. Underförstått klyftor. Men vår underbara bror, som inte var särskillt hemma i köket, pressar i två hela vitlökar. Blev världens starkaste tsatsiki men också en rolig historia!

Alsike Mat och Vin sa...

Underbar story. Generellt med vitlök kan man milda de med 30 sekunder i kokande vatten. Något jag tycker är lämplig med aioli och tzatsiki.