2015-10-30

Gougères


Vissa recept kan vara utmaningar. Två saker brukar bidra till utmaningen. Först är ungefärliga mängden, som 2-3 ägg, cirka en deciliter... När det kombineras med komplicerade och svårt beskrivna metoder som "koka tills det är lagom tjockt" blir risken för misslyckande stor.  Gougéres, små ostbakelser, är ett sådant recept. När man lyckas blir Gougéres varma, krispiga utanpå och lätta som luft inuti. De smälter i munnen med en lätt ostsmak och är ett perfekt cocktail tilltugg. De påminner om Petit Choux, men Gougéres fylls aldrig. Tyvärr är Gougéres till och med svårare än Petit Choux att lyckas med. Med både bakverk kan det händer att de antingen aldrig puffar upp eller att de sjunker ihop så fort de kommer ut ur ugnen.

Ska man lyckas med Gougéres måste man ha är ett bra recept, som det här. Jag har bytt ut en del av de hela äggen mot äggvitor. Äggvitor ger mer stabilitet till bakelsen så att de inte sjunker ihop. Jag ger även tips om hur man kan se att de är färdigbakade (ta ut en, dela på den och titta!) och undvik att de faller ihop (snabbt pricka varje med en sax för att släppa ut ångan).

Men ett bra recept är bara första steget. Framgång kräver även lite övning. Bakar du Gougéres ett par tre gånger innan du har gäster så kommer du att lära dig hur din ugn fungerar och hur smeten ska se ut för att kunna lyckas. Då kommer du att kunna servera dina gäster nybakade Gougéres utan att vara sömnlös av oro natten innan.

Gougéres
cirka 30 st

1 3/4 dl vatten
110 g smör
1/2 tsk salt
140 g vetemjöl special, siktat
50 g finriven gruyere ost
1 hel ägg
3 äggvitor
ytterligare 1 helt ägg, uppvispad (eventuellt)

1. Koka upp vatten, smör och salt.
2. Häll i mjölet medan allt kokar. Det ä viktig att hälla i allt mjöl på en gång. Blanda med en trägaffel tills mjölet har arbetats in och degen släpper från kastrullkanten. Så här ska det se ut.


 3. Lägg i en mixerskål och låt svalna ett par minuter. Tillsätt ost och mixa tills osten är helt inarbetad och degen har svalnat ännu mer.


4. Tillsätt hela ägg och mixa tills den är helt inarbetad. Tillsätt äggvitorna, en i taget, och mixa in helt efter varje.
5. Nu, måste du bedöma smeten. Kan du tillsätta mer ägg utan att smeten blir för lös för att spritsa ut? Då tillsätter du det sista, uppvispade hela ägget lite i taget tills du är nöjd. Känns det som om smeten redan är tillräckligt lös? Uteslut det sista ägget. Det är här ett par övningar kommer till nytta. Så här ska smeten se ut när den är klar.


6. Ställ en bakplåt i ugnen. 190 grader varmluft eller 200 över/undervärme. Spritsa ut smeten på bakplåtspapper. Lämna plats emellan eftersom de puffar upp ordentligt. Det blir 2-3 omgångar på det här receptet.


7. När ugnen och plåten är varma, ta plåten från ugnen och dra bakplåtspappret med de spritsade Gougéres på plåten (den varma plåten gör att de puffar upp lite extra). Ställ i ugnen och baka cirka 18 minuter. För att testa om de är klara ta ut en Gougére från ugnen och klippa upp med en sax för att se att den är genomgräddad. Det är bättre att de får lite för mycket färg än plockas ut för tidigt och sjunker ihop. Lägg på galler och gör snabbt ett litet hål i varje med en sax för att släppa ut ångan. Låt svalna ett par minuter.Serveras varma, gärna till mousserande vin.

Gå och dra!

Inga kommentarer: