2014-04-28

Maränger, rena bantningskuren
Du har väl köpt en digitalvåg? Bra! För du behöver den för detta recept. Maränger är jätteenkla att göra. De håller sig länge om de förvaras torrt. Barn älskar dem och de kan varieras i oändlighet. Så nästa gång du har några äggvitor över gör maränger. Det spelar ingen roll hur många du har över, det är det bästa med detta recept. Och om du inte har några över kan du väl ta hela ägg och dela dem. Längre fram kommer ett recept för äggulor som blir över! När jag ska dela äggvita från gula gör jag så här. Ta tre skålar. Tvätta handerna noga. Knäck ägget i skål 1. Ta ut gulan med handen och låt vitan rinna av mellan fingrarna. Lägg gulan i skål 2. Häll över vitan till skål 3. Ta ett nytt ägg och repetera. På det här sättet om gulan går sönder förstör du endast en vita. DET ÄR ABSOLUT KRITISKT ATT DET INTE FINNS NÅGON GULA BLAND VITORNA NÄR DU GÖR MARÄNGER. Skålen du vispar i måste också vara riktigt rena.
Marcs Maränger
Äggvitor
Några droppar saft av pressad citron per äggvita
Lika mycket strösocker som äggvitor
Lika mycket florsocker som äggvitor
DVS om dina vitor väger 47 g tar du 47 g strösocker och 47 g florsocker. Det kan inte vara enklare (om du har digitalvåg)!
Man kan även smaksätta marängerna. En extra tsk citronsaft = citronmaränger. Ett par dropper peppermyntsolja = peppermyntsmaränger, 1 tsk siktad kakao per 50 g äggvita = chokladmaränger. Släpp los din fantasi och lägg i lite smaksättning åt gången, sedan smaka av tills du är nöjd. Ja, även rå maräng är god.
1. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Vispa äggvita med citronsaften tills du har många luftiga bubblor.
3. Häll i hälften av strösockret och fortsätt vispa tills det börja bli tjock.
4. Häll i resten av strösockret och vispa till det är ett riktig fast, vit och blank skum. Du ska
kunna vända på skålen utan att marängen kommer ur.
5. Ta i eventuell smaksättning.
6. Sikta i florsockret och vänd ner det försiktigt.
7. Lägg upp marängen på bakplåtspapper som du vill. Du kan spritsa eller bara skeda. Du kan göra flera små eller en stor maräng. Barn älskar bokstäver.
8. Baka i ugnen circa 90 minuter. Här måste du kolla och bestämma lite själv eftersom tiden som krävs beror på din ugn, hur stora marängerna är och hur du tycker om dina maränger (torra rakt igenom eller sega i mittan). Öppna ugnen efter en timme och känna på marängerna. När de känns nästan klara kan man med fördel bara stänga av ugnen och låt marängerna stanna kvar därinne tills både de och ugnen har svalnat.
När marängerna är klara kan du göra marängsviss (min variant har banan, chokladsås och vispad grädde). Peppermyntsmaränger är himmelskt med varm chokladsås och vispad grädde. Men familjens favorit är nog vanliga maränger toppad med passionsfrukt och vispad grädde. Den syrliga passionsfrukten bryter perfekt mot den söta marängen. Och kärnorna i passionsfrukten, som jag normalt har svårt för, märks knappt bland den krispiga marängen. Och bästa av allt om du vispar både marängerna och grädden för hand så bränner du säkert lika många kalorier som du får i dig efteråt! Maränger, rena bantningskuren och proppfulla med protein.

Eller gör en marängpaj som i bilderna. Ditt val av pajdeg och form, förbakat circa 10 minuter. Låt svalna. Fyll med ditt val av kräm, toppa med maräng, baka 175 grader för circa 10 minuter. Jag hade hemgjord lingonkräm i mina.


Inga kommentarer: