2010-01-30

2010-5, Bryntsmör glass

Den här posten är den tredje och sista av tre poster som tillsammans blir en underbar efterrätt. Jag vet att det låter galet. Glass gjort på brynt smör!  Jag har lagat glasen till många, alla älskar den. Hittills har ingen gissat  rätt ingredienser . Många gissar karamellglass. En fin restaurang jag arbetar på då och då, Krägga Herrgård, har serverat glassen på menyn flera gånger under hösten och vintern. Så prova den även om det låter galet. Original receptet skapades av en vän till mig som har en blogg i USA, Chez Pim. Glassen är underbart god som den är, kanske serverad med lite flingsalt på!  Eller med mina kryddiga nötter. Tillsammans med nötterna och smulpajen har du en fantastisk efterrätt som lika väl skulle kunna serveras på en finkrog för över 100 kronor per portion.


Brynt smör glass

1 dl strösocker
4 äggulor
150 g saltat smör
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde


1. Häll äggulorna och hälften av sockret (1/2 dl) i en mixer och mixa väl. Har du ingen mixer? Använd en kraftig stavmixer i en hög tillbringare.
2. Bryn smöret. Här måste man göra rätt. Lägg smöret i en kastrull på endast mellanhög värme. Smöret kommer att smälta och bubbla. Bubblorna kommer att bli väldigt luftiga och till slut kommer smöret att bli brunt med små brun sandaktiga korn i botten av kastrullen. Det ska lukta gott inte bränt. Det hela tar upp till 10 minuter om du har rätt temperatur. Bättre för låg än för hög. Skaka om kastrullen lite då och då.
3. Häll det brynta smöret med alla små korn i mixern samtidigt som du mixar. Mixa väl.
4. Häll mjölk och resten av sockret i kastrullen och värm tills sockret är smält (koka inte). Häll i mixern med mixern igång. Mixa väl.
5. Häll den kalla vispgrädden i mixern och mixa några sekunder.
6. Kyl glassmeten väl (utomhus fungerar under vintern). Sila och kör i glassmaskin. Det är jätteviktigt att glassen inte körs för länge i glassmaskinen. Ta upp den när konsistensen är mycket len inte hårt frusen. Ställ i frysen någon timme för att avsluta frysningen. Servera med smulpaj och kryddiga nötter.

Receptet ger rätt mycket glass. Glassen som blir över håller sig flera dagar i frysen. Låt glassen tina lite innan du serverar den om den är hårdfrusen.

Gå och dra!

Inga kommentarer: