2010-01-24

2010-4, Smulpaj med päron och äpplen


Den här posten är den andra av tre som tillsammans blir en underbar efterrätt. Självklart kan pajen tillagas och serveras alldeles för sig själv. Här har jag har tillagat pajen i små portionsformar. Man kan även tillaga pajen i en större form som man serverar alla från. Du kanske undrar hur förra veckans nötter kommer med i bilden. Svaret får du vänta på till nästa vecka.Här kommer under tiden en annan "receptidé". Hacka nötterna och blanda med frukten, några russin och kryddor som kanel, ingefära och nejlika. Den blandningen kan användas som fyllning till ett slags "strudel" som du bakar med filodeg. Eller om du tycker om utmaningar varför inte en riktig strudeldeg!

Smulpaj med päron och äpplen
cirka 6-8 portioner

4 röda äpplen, som Ingrid Marie
4 mogna päron, som Kaiser Alexander
3 msk smör
1 msk strösocker
1 msk muscovado socker (eller brun farin)

2 msk Xanté päron cognac eller Calvados (kan uteslutas)
1 msk färsk pressad citronsaft

2 dl havregryn
100 gram smör
1 dl socker
3/4 dl mjöl

1. Skär äpplen och päron i tärningar.
2. Lägg smör och båda sockersorterna i en teflonpanna på medelvärme. När smöret smält, lägg i päron och äpplen. Fräs ett par minuter under omrörning. Lägg på ett lock är låt fräsa ett par minuter till.
3. Om du ska ha med spriten häll den i pannan och flambera (barnen älskar att titta på).
4. Ta bort från värmen, smaka av med citronsaften och låt svalna.
5. Hacka ihop havregryn, smör, socker och mjöl till en klumpig röra.
6. Lägg den svala fruktblandning i en stor eller flera små smorda portionsformar.
7. Toppa frukten med smulblandningen. Hit kan pajen förberedas upp till ett par dagar i förväg.
8. Baka cirka 10 minuter på 175 grader och servera varm.

Gå och dra!

Inga kommentarer: