2010-02-07

2010-6, Udda Viner, Vol. 12

Arbois är ett litet området i östra Frankrike, nära gränsen till Schweiz. Det är en del av Côtes du Jura. Det här området är känt för att göra några av de mest smakrika och svårgillade vita vinerna i världen. Då är det ganska lustigt att rött vin från Arbois och Côtes du Jura gjorda på den udda druvan Poulsard är bland de lättaste röda vinerna i världen och just det röda vinet skulle jag rekommendera till någon som tycker att röda viner är för kraftfulla och sträva.

Det röda vinet, som ni själva kan se i bilden, har en färg som är nästan lika ljus som ett rosé vin. Vinet heter Arbois Poulsard och kommer från kooperativet Frutière Vinicole d'Arbois. Doften är mycket lätt, fruktig och bärig. Smaken är också lätt med lite rondör från åldern. Vinet är helt utan strävhet och har en angenäm eftersmak av jordgubbar. Vinet skulle fungera väl med lättare rätter som en Kyckling Caesar sallad eller bara en grillad kyckling direkt från affären med lite baguette och vitlöksost.

Tyvärr tycker jag inte att vinet är värd sina 110 kronor förutom som kuriosa eller som introduktion till röda viner för någon som inte gillar rött vin. Vinet finns inte på Systemet, i alla fall inte årgång 2006. Årgång 2003 finns för 111 kr flaskan men säljs endast i en förpackning med 6 flaskor. Inte heller något jag kan rekommendera.

MEN! 1 februari 2010 lanserades en Poulsard årgång 2007 från samma kooperativ. Skillnaden är att det här vinet är en Côtes du Jura. DVS druvorna kommer från det större området Côtes du Jura som omringar lilla Poulsard. Det vinet kostar endast 85 kronor och har varunumret 95779 och finns på de flesta Systembolag i landet just nu. Jag har inte provat Côtes du Jura Poulsard men den har fått fina recensioner i de flesta tidningar (precis som Arbois Poulsard fick i höstas) och bör vara rätt likt i stil, särskilt eftersom det är samma producent. Priset 85 kronor är högst rimligt för ett sådant udda vin.

Gå och dra!

Inga kommentarer: