2008-08-31

2008-36 Getost och Tomat Tart


I förra veckan skrev jag om Chateau Coucheroy. Nu kommer ett recept jag tog fram som passar just till det här vinet. Ch. Coucheroy är en Sauvignon Blanc. Sauvignon Blanc gifter sig perfekt med getost. Det var där jag började. Eftersom en del av Ch. Coucheroy spenderar tid i ekfat är vinet lite djupare än vanlig Sauvignon Blanc. Finns det ett sätt att göra getosten lite djupare för att matcha vinet? Jo, man bakar den. Men nu blir rätten lite tung och Ch. Coucheroy är inte lika friskt som vanlig Sauvignon Blanc. Några tomater, de svenska är rätt bra just nu, kan göra rätten lite friskare. Och varför inte lite grönska (rucola) och syra (balsam vinäger). Till slut, Sauvignon Blanc från Frankrike brukar ha lite örtighet även om det inte är markant i Ch. Coucheroy. Lite timjan i receptet kanske hjälper vinet att visa sin örtiga sida? Voila, ett recept som jag kan nu ta från idé till verklighet: getost och tomat tart serverad med rucola och crema de balsamico!

Tycker du det är intressant att kombinera mat med vin. Då är vår vinprovning i Knivsta den 10 oktober perfekt för dig!

Getost och Tomat Tart

175 g mjöl
1/2 tsk salt
100 g kallt smör (i mindre bitar)
4-5 msk iskallt vatten


2 dl grädde
2 ägg
1 msk färsk timjan (1 tsk torkad)
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
250 g getost i skivor(kanten bortskuren)
2 tomater i skivor

Till servering
Rucola
Crema di balsamico

1. Hacka samman mjöl, salt och smör. Du kan använda en matberedare, två knivar eller en "pastry knife" från USA som den här. Hacka inte för mycket, det ska se ut som grovt mjöl när du är klar.


2. Häll på 4 msk vatten till att börja med. Arbeta med en stor gummiskrapa, vänd på degen och pressa ner degen tills den börjar komma ihop till en fast klump. Ta upp i händerna, forma till en boll som du sedan plattar ut till en 3 cm tjock rundel. Strö på lite vetemjöl, linda in i plastfilm och låt kyla 1 timme.
3. Ta fram degen, låt stå i rumstemperatur 10 minuter, rulla sedan ut degen och klä en pajform. Kyl igen i 20 minuter. Sätt ugnen på 190 grader.
4. Ta ut pajformen. Nagga botten och sidorna med flera hål och grädda i cirka 20 minuter tills den blir lite gyllenbrun och nästan klar.
5. Vispa ihop ägg, grädde, timjan, salt och peppar under tiden. Ta ut pajformen och fyll med äggstanningen. Lägg först i getostskivorna därefter tomatskivorna. Grädda i ugnen cirka 30 minuter tills den har fått fin färg och en kniv kommer ut ren när du stoppat in den.
6. Låt pajen svalna cirka två timmar. Servera med rucola, crema di balsamico och Chateau Coucheroy.

Gå och dra!

Inga kommentarer: