2008-05-25

2008-22, Grill tips 2, Dödahavskyckling


När man grillar kyckling bruka de flesta tänker marinad. Jag tänker 10%. 10% saltlösning, 1 dl salt i 1 liter vatten. DVS vatten som är jättesalt precis som Döda Havet. Så jag kallar min kyckling för Döda Havskyckling. Saltlösningen gör att kycklingen håller sig saftig på grillen, även om du råkar överstekta den en del. Den dra även smaken in i kycklingen, något en korttids marinad inte kan göra. Recept här går att variera i oändlighet med olika kryddsättningar. Ta det du själv tycker om. Jag ha en msk espresso pulver i då och då!

Dödahavskyckling, 4 personer

Kycklingbitar, circa 800 gram, en själv styckad majskyckling är perfekt
1 dl salt
2 lagerblad
1 tsk senapsfrö
1 tsk kryddpeppar (hel)
1 tsk vitpeppar (hel)
1 timjans kvist
1 rosmarinkvist
1 msk socker

1. Koka upp alla ingredienser (förutom kycklingen!) med 3 dl vatten tills saltet har löst upp sig. Häll över till en liter mått. Fyll på med 2-3 dl is och kallt vatten tills du har 1 liter vätska totalt.

2. När iset har smält och saltlösningen är kall häll den över kycklingbitar i en skål och låt stå 1 timme.

3. Ta upp kycklingen, skjöl av i kallt vatten, torka och grilla. Änvänd locket och inte så hög värme. Låt lår och klubba komma upp 75 grader (högre än normalt) och bröst 68 grader. Du har väl en digital termometer? Om inte kolla om bitar är genonstekta efter circa 20-25 minuter. KÖTTET FÅR VARA LITE ROSA BARA DEN ÄR GENOMSTEKT! Till och med de flesta restauranger överstekar kyckling. Om du överstekar lite kommer kycklingen ändå att vara saftig pga tiden i saltlösningen.

Gå och dra!

Inga kommentarer: