2008-05-15

2008-21, Espresso Pannacotta


Jag har severat min espresso pannacotta ett antal gånger på olika provningar och middagar. Den tillagas i förväg som är bra när man ha mycket annat att göra och den kan ersätta behovet att koka kaffe på plats. Så till alla er som har bett om receptet här kommer det.

Det kan kännas som om att det ta lång tid att stelna och att visa "vänte" moment är onödiga. Men min erfarenhet är att tiden behövs för att få den perfekta konsistensen. 

Espresso pannacotta med kakaogelé
4-6 portioner
1 blad gelatin
3 dl vispgrädde
40 g socker (cirka 1/2 dl)

1/4 dl Nescafé espressopulver
1. Blöttlägg geletinbladet i vatten.
2. Koka upp grädde och socker.
3. Smaka upp med espressopulver till din tycke (du vill kanske ha mer eller mindre än 1/4 dl)
4. Krama ur gelatinbladet och lägg det i den varma grädde för att smalta. Låt svalna en timme så försvinna alla bubblor.
5. Rör om försiktig och häll upp i portionsformer och kyl över natten (utan någon lock eller plastfilm).
Gelé
1 och 1/2 blad gelatin
1 dl vatten
2 msk socker
2 msk kakao
1. Blöttlägg geletinbladen i vatten (inte det vattnet du ska koka i steg 2!)
2. Koka upp vattnet, smaka av med socker och kakao till din tycke (jag föredra ganska beskt och starkt)
3. Krama ur gelatinbladet och lägg den i den varma vattnet så att den smalter. Låt gelén svala till circa 45 grader. Den ska fortfarande vara flyttande.
4. Ta pannacotta ur kylen och toppar med ett tunt lager gelé. Jag använder själv en spruta. (du kan äta upp gelén som blir över, det är svart att göra mindre än 1 dl).
5. Kyl igen i minst 4 timmar. Pannacottan håller sig en vecka i kylskåp utan problem.

Inga kommentarer: