2007-12-16

2007-51 Knäckebröd

Arbetet i ett restaurangkök är jätteroligt men det finns vissa uppgifter som oftast leder till sura miner och svordomar. En sådan uppgift är knäckebrödsbak.

Anledingarna är flera. Knäckebrödsbak tar lång tid. Knäckebrödsbak producerar en liten mängd mat. Resultatet av ett knäckebrödsbak är också lite slumpmässigt. Vissa gånger är degen omöjlig att arbeta med. Andra gånger är det bara besvärligt. Det är lätt hänt att vissa plåtar bränns i ugnen eftersom man samtidigt förbereder andra plåtar och man arbetar med en hög ugntemperatur. Det händer lätt att man kavlar degen för tjock och resultatet måste slängas.

Så varför bakas det knäckebröd för hand? Det är helt enkelt otroligt gott när det blir rätt. Här kommer ett recept du kan prova hemma. Men jag varnar dig i förväg, degen är svårarbetad. Om man inte har en bakmaskin till att knåda degen är det nästan omöjligt. Även med bakmaskin kommer du att tro att degen behöver mer mjöl. Men tillsätt inget mer. Då blir degen för hård att kavla tunt. Låt bara maskinen fortsätta arbeta tills det börjar likna en deg. Skrapa ofta ihop allt. Kom ihåg att kavla otroligt tunt och försök inte återanvända degen som skärs bort när du skär ut rektanglar. Den degen är för hård att arbeta med. Till sist, hemma har du inte de plåtar med hål i som vi har i ett restaurangkök, så det är ännu svårare att grädda knäckebrödet helt torrt utan att det bränns. Men om du lyckas kommer du att vara oerhört glad över resultatet. Första gången du försöker är det bäst att barnen inte är hemma. Du kommer att behöva din koncentration, och barnen ska helst inte höra de fula ord som bruka accompaniera knäckebrödsbak.

PS Bilden är från ett hembak. Inte riktigt lika bra resultat som på jobbet, men ändå 60 jättegoda knäckebitar. Det var resultatet av nästan 3 timmars arbete!!! Tyvärr har jag bara angivit ingredienserna i vikt i receptet. Så är det oftast i recept från en restaurang. Men du har väl köpt en digitalvåg?

Gå och dra. (nya läsare, här förklaras vad detta betyder)

Tunt knäckebröd - ca 60 st

2,5 dl vatten - temperatur beroende på typ av jäst
10 g honung
1/4 paket jäst
125 g vetemjölspecial
250 g grovt rågmjöl
10 g salt
2 g bikarbonat
1,5 msk kummin hel

1. Arbeta ihop alla ingredienser i bakmaskinen tills det börjar likna en deg. Det kan ta lång tid. Arbetar du för hand räkna med minst15 minuter . Degen är mycket kladdig i början.
2. Arbeta för hand i 5 minuter till. Lägg degen i en fryspåse och låt den vila över natten i kylskåpet.
3. Ta fram degen och skär den i 10 delar. Kavla delarna jättetunt en åt gången på en arbetsbänk med mycket vetemjöl. Skär ut rektanglar. Låt jäsa på bakplåtspapper i 45 minuter.
4. Grädda ca 5 minuter på 240 grader. Ta inte ut i förtid, de måste gräddas helt ut för att bli krispiga.

Inga kommentarer: