2007-11-20

2007-47 Extra Thanksgiving

En läsare har bett mig om förslag på hur man kan fixa en enkel Thanksgiving här i Sverige. Thanksgiving är nu på torsdag men min familj firar alltid på lördag då det är lättare att ha gäster för en matmaraton under helgen. Så här kommer en extra veckobrev med 2 förslag.

1. Anlita Alsike Mat och Vin att fixa festen. Arbetskostnaden är avdragsgill som hushållsnära tjänst.

2. Fixa de 5 "Must Haves". Kalkon, stuffing, potatismos, cranberry sås och gravy. En enkel vägledning följer.

Kalkon: Kontakta din närmaste Ingelsta Kalkon (Saluhallen i Uppsala för oss i Alsike). Säg att du vill ha en färsk hel kalkonbröst. Det bör räcka till 8 personer. Tillaga den i ugnen på 175 grader till en innetemperatur av 67 grader.

Stuffing: Köp ett italienskt lantbröd eller annat liknande limpa två dagar innan måltiden. Skär bort kanterna och sedan delar brödet i kuber circa 2 cm stora. Sprid ut på en plåt och låt den stå framme 2 dagar så att brödet bli torrt. När du ska sätta kalkonen i ugnen blanda brödet med 2 vispade ägg och 2 dl utspädd kycklingfond (från flaska, läs instrucktionerna) och ett paket bacon i småkuber som du har stekt på. Lägg allt i en smördform, toppar med några klickar smör och ställ i ugnen tillsammans med kalkonen.

Potatismos: Precis som svensk potatismos med mjölk och smör men lämna några mindre bitar potatis kvar så har du "mashed potatoes".

Cranberry sås: Ersätts med rårörda lingon.

Gravy: Fräs 3 msk smör med 3 msk vetemjöl i en kastrull tills det blir ljust brunt. Vispa i 8 dl kycklingfond (lite åt gången) utspädd till dubbelstryka (läs instruktionerna på flaska och ta dubbel så mycket som det som rekommenderas för 8 dl vatten). Låt det hela små puttra i 10 minuter. Du börja alltså när kalkonen är nästan klart.

Avslutningen: Efter du har tagit kalkonen ut från ugnen, flytta den till en skärbräda, täck löst med aluminium och låt den vila 15 minuter. Lämna stuffingen kvar i ugnen men stäng av och låt dörren var lite öppet. Häll 2 dl madiera eller sherry (typ Harveys Bristol Cream) i pannan kalkonen var i och ställ på spisen och koka upp. Rör hela tiden med ett träsked så att allt som är "fastbränd" lösa sig i vinet. Koka ned tills 1 dl kvarstar. Sila av vinet och häll i gravy. Skär upp kalkonen, servera med gravy, stuffing, mashed potatoes och rårörda lingon.

Thanksgiving i USA är big business. Den läsare som bad om tips för maten nämnde hur han var på Chicagos flygplats dagarna före Thanksgiving och hade aldrig sett så många människor. Thanksgiving är i särklass den största resehelg i USA. Inte konstigt. Det är en familjehelg. Den är alltid på torsdag. De flesta amerikanare har både torsdagen och fredagen ledig från jobbet. Sedan följer lördag och söndag. Så nästan alla har 4 lediga dagar i rad. DVS gott om tid att resa och träffa sin släkt. Om juldagen är på en onsdag har amerikanare endast onsdagen ledigt, julafton och annan dag är normala arbetsdagar.

Dessvärre är det många amerikanare som har Thanksgiving som den enda dag på året de lagar mat. Många vill också imponera på släkten samtidigt och har ambitioner som inte riktig är i nivå med sina kunskaper. Därför köps många mattidningar, flera företag i matbranschen har "hotlines" man kan ringa till och webben i full av råd, tips och menyer (inklusive hur man kan djupfritera en hel kalkon på 8-10 kilo!). Titta här eller här.

Mångas räddning är att det dricks mycket stark sprit både före och efter maten. Men jag tycker du ska följa en av mina två förslag istället. Ett gott vin till kalkon "Thanksgiving style"? Varför inte amerikansk zinfandel. Ravenswood Vintner's Blend Zinfandel (nr 26001) för 99 kr är inget dåligt val.

Gå och dra.

Inga kommentarer: