2014-04-01

Köktips: Bacon!


Året har just börjat och många föräldrar kanske är kvar hemma med sina barn under den långa julledigheten. Då kan det passa med ett lite finare frukost, som ägg och bacon. Här lär du dig hur man tillagar bacon med bästa resultat samtidigt som man hållar spisen rent. Självklart kan man använda metoden även vid andra måltider än frukost.

Bacon ska stekas långsamt, i ett lager och i sitt egna fett. Därför blir det oftast fel när man ska steka den i en stekpanna. Få stekpannor är tillräckligt stora för att kunna lägga ut ett helt paket bacon utan att skivorna ligger ovanpå varandra. Den här metoden hoppar över stekpannan och använder ugnen i stället. Då kan baconet steka sig själv i lugn och ro medan du fixar något annat. Om du tycker att baconet i bilderna ser annorlunda ut så är den från Andersson och Tillman i Uppsala. Deras bacon är, i min mening, mycket bättre än Scans, Tulip eller ICAs. Receptet fungerar däremot med alla märken.

Bacon

1. Lägg ut baconet i ett lager på en ugnsplåt helst med låga kanter. Det behövs inget fett om din plåt är ren. Om plåten är smutsigt rengör den. Smutsiga plåtar ger all mat en dålig bismak.


2. Ställ den kalla plåten med baconet ugnen. Sätt ugnen först nu på 175 grader. Gärna med varmluft om du kan välja.
3. Titta på baconet efter 10 minuter (alla ugnen ta olika tider att bli varma) för att få en idé hur mycket tid är kvar. Totalt bör det inte ta mer än 18-20 minuter för baconet att bli fint och krispigt. Med min varmluftsugn tar det cirka 12 minuter totalt.

Hitta mer tips på: http://www.middagshjalpen.se

Gå och dra!

2 kommentarer:

Calatan sa...

I min gas-ugn tog den närmare 25 minuter att få baconen så fina som på din bild. Min gas-spis är helt briljant, men i ugnen blir värmen väldigt ojämn.

Har du något specialrecept på äggröra?

Hoppas du får ett fantastiskt 2010!

Alsike Mat och Vin sa...

Ja, det är oftast så med gas att fördelarna med spisen måste vägas mot nackdelarna med ugnen. Prova att starta ugnen på 200 grader nästa gången och efter 10 minuter vända plåten. Då både du få lite snabbare resultat och jämnare stekning.

Äggröra är värd en egen post och alla har egna åsikter om hur den ska vara. Jag vill ha min röra lös och krämig (det vill säga motsatsen till välstekt) med stora "klumpar" istället för små gryn. Jag vill även att vitan och gulan inte är helt ihop rörda. Jag vill kunna se lite vit och lite gul för sig själv. Precis som med bacon är låg, inte hög, temperatur nyckeln. En hel del smör i stekpannan och lite grädde i äggröran, vispa inte för mycket ihop. Använd en trä eller silikonverktyg för att försiktigt dra röran från kanterna mot mitten. Stanna av lite innan den är färdig eftersom restvärmen kommer att tillaga den lite till.

Hotell brukar faktiskt göra ägg i ugnen, med ånga. Efteråt vispas lite mer grädde ner i röran. Resultatet är en röra med väldig små gryn som snabbt släppt ut vätska och bli väldig torr trots allt grädde.