2021-03-14

Från Lumpy till Juicy. Naturvins resa

 


Min först kontakt med naturviner var på restaurangen noma i Köpenhamn för över 10 år sedan. Sommelieren då var en svensk, Pontus Elofsson. Han kallade naturviner "lumpy". Det var nog ett bra ord. 

Då var många naturviner lite oxiderade. De hade ofta stalltoner. De kunde vara ganska svåra. Och de varierade otroligt mycket. Inte bara från producent till producent, och årgång till årgång, men även från flaska till flaska.

Naturvin, och naturvin producenter, har gjort en resa sedan dess. Visst hittar man ofta stalltoner. Men producenterna verkar jobbar mycket renare i källare. Det som jag hittar oftast i naturviner idag är vad jag kallar för "juiciness". 

Missförstår mig rätt. Jag menar inte den syltiga, saftlik smak man kan hitta i många röda viner idag. Dessa viner har ofta högre alkoholhalt, lite restsocker och hamnar oftast, helt rätt, under gruppen Fruktigt och Smakrigt hos Systembolaget. Italien, USA och Australien brukar vara ursprungslandet. 

Min "juiciness" är en frisk "juice". Syran är påtagligt men det är helt klart frukt där bland stalltonerna. Oftast jordgubbe eller hallon eller syrliga körsbär. Alkoholhalten och strävheten är under kontroll. De får tankarna till Beaujolais inte till Barossa Valley eller Puglia eller Lodi. 

Occhipintis Nero d'Avola Sicilia Siccagno 2016 är ett perfekt exampel. Visst finns det stall och lite funk i flaskan. Men dekanterar man vinet någon timme så hittar man "juicen" först och främst. Sedan syran och mineralerna. Stallet och funken är kvar men bara som en krydda som ger vinet sin djup och struktur. För vinet har inte så mycket strävhet. 

Det här i så olik det man oftast hittar med Nero d'Avola. Nero d'Avola på Systembolaget, och även i en matbutik på Sicilien, innebär oftast ett vin runt 100 spänn med högre alkohol och/eller lite restsötma. Fruktsmaken är varm, mörkt och syltig. Inte ljust, fräsch och syrlig som Siccagno från Occhipinti.

Siccagno har faktiskt endast 12% alkohol. Och ingen som helst restsötma. Arianna Occhipinti skörda sina druvor tidigt. När de är fortfarande frisk och "juicy", inte söta och syltiga. Det röda vinerna görs utan större extraktion av tanniner från skalen. Lagring är i betong eller större, äldre fat. Hennes viner har inga fattoner eller vaniljsötma.

Hon är en perfekt exempel av en modern naturvinmakare. Friska viner med mineraler och en komplexitet och lite funk, men också en "juiciness" som gör den mycket lättare att gilla för en vanlig vinkonsument jämfört med de "lumpy" naturviner från början av naturvinsrevolationen. 

Däremot ska man undvika i princip alla viner där det står Naturvin på svenska på etiketten. Dessa viner har i princip aldrig något att göra med Naturvin i Occhipintis stil. De är marknadsföringsknep och inget annat. De är oftast mer som de söta, syltiga viner vems stil är mer som Bag in Box än Naturvin. Men gillar du Bag in Box så välj någon av dessa viner. För även Occhipintis naturviner är kanske för annorlunda för dig, även om de är "juicy" inte "lumpy". 


Inga kommentarer: