2021-02-20

Trotjänare vol. 5

Det finns viner jag tycker är synd att dricka. För att de doftar så förbannat gott! Det händer då och då med gamla Bordeaux, Bourgogne, Rioja och italienska viner gjorda på druvan Nebbiolo. Nebbiolo druvan är mest känd från området Piedmonte i distrikten Barbaresco och Barolo beläget i nordöstra Italiens berg.  Namnet Nebbiolo kommer från ordet nebbia som betyder dimma. Bland bergen där druvan växer är det mycket dimmigt på morgonen. Så är även fallet bland bergen i norra Italien utanför Piedmonte, till exempel i Valtellina vid gränsen mot Schweiz. Även här trivs druvan Nebbiolo väl. Vin härifrån är inte lika dyrt som viner från det mer kända området Barbaresco och Barolo.

Dagens trotjänare kommer från Valtellina. Le Tense Sassella  är gjort på 100% Nebbiolo druvor. Det är ett vin jag har älskat i många år och oftast det vin jag har som avslutningsvin i min vinprovning med tema Italien eftersom nästan alla brukar falla pladask för vinet.

Färgen på Le Tense är ljust röd med en tegelnyans trots sin ringa ålder. När du ställer upp den bland andra röda viner ser den nästan anemisk ut. Men tveksamheter om ett tunt vin försvinner vid doften som helt enkelt är magisk. Läser du 10 olika recensioner om vinet kommer du att få 10 olika åsikter om vad som finns i doften. Anledningen är att doften är otroligt komplex, djup och balanserad. Det man INTE hittar är den mogna, nästan syltlika frukten som finns i så många mulliga, alkoholtunga, publikfriande röda viner idag. Själv hittar jag skog, löv, blommor, läder och lite ekfat. Andra hittar örter, tjära, tobak, körsbär, choklad eller lakrits. Det som alla är överens om är att doften är magnifik. Den utvecklas och ändrar sig hela tiden. En bra idé är att lufta vinet minst 30 minuter i en karaff eller glaset. 

Som sagt är det nästan synd att dricka vinet men någon gång måste man smaka på skatten. Vinet har en bra syra och silkeslena tanniner som tillåter ännu mer lagring. Smaken är komplex, mycket balanserad och integrerad. Här finns inga "kanter" som sticker ut och stör. Bara ett finstämt, elegant vin som passar perfekt med en svamprisotto eller en lammstek med örter. 
Gå och dra!

1 kommentar:

Ingvar Johansson sa...

Jag kan bara hålla med. Le Tense är ett väldigt bra och användbart vin. Nino Negri gör flera andra viner värda att prova. Sfursat 5 Stelle brukar göra kort gästspel i det tillfälliga sortimentet.