2009-03-10

2010-36, Citronpotatis


Då och då vill man tillaga något lite mer avancerad. För smakens skull. För utseendets skull. För utmaningens skull. Här får du en chans. En potatistillbehör som passar lika bra hemma hos dig som på den fina krogen. Det här är ett recept man kan behöva pröva ett par gånger innan det bli bra. Det är bra att vara två stycken när ni ska panera, en som bli smutsigt i äggvitan och en som hålla sig lite renare i ströbrödet. Lycka till.

Citronpotatis
cirka 6 portioner

1 kilo möjlig potatis
5-6 äggulor
Zesten från 2 citroner
Salt, Peppar
1 dl potatismjöl


Majsena
5-6 äggvitor
Ströbröd
Salt, Peppar
Frityrolja

1. Koka potatis i välsaltat vatten. Ånga av så att de är torra. Pressa genom en potatispress i en skål.
2. Rör ner äggulorna i potatisen. Smaka av med salt och peppar.
3. Blanda ner potatismjölet. Lägg smeten i en spritspåse. Spritsa ut i längder på plastfolie, ungefär lika tjocka som en 5 krona. Rullar upp plasten och kyl över natten. Man kan även rullar potatisdegen till bollar, lite större än en köttbulle.


4. Ta fram potatislängderna från kylen. Delar i 6 cm långa längder. Använd en stavmixer på låghastighet för att mixa äggvitorna. De ska INTE bli skummiga. Du ska bara riva sönder de så att de är mer flyttande och inte hänga i långa trådar när du ska panera. Rulla potatislängderna först i majsena, sedan äggvitor, sedan ströbröd som du har smaksatt med lite salt och peppar. När alla är panerade rulla de en gång till först i äggvitor sedan i ströbrödet (hoppa över majsenan andra gången).


5. Fritera i frityrolja på 165 grader i cirka 4 minuter tills de har får lite färg. Servera till valfritt kött eller fisk med sås. Självklart kan potatisen smaksättas med något annat än citron.
Gå och dra!

2 kommentarer:

Karin W. sa...

Måste jag bara testa med mandelpotatis någon gång framöver.

Alsike Mat och Vin sa...

Gjorde de med mandelpotatis och lime igår. Fungerade riktig bra. Kom ihåg att koka mandelpotatisen med skalen på så att de inte sugar åt sig för mycket vätska.