2014-02-27

Spettkompetens!

Jag blir lite irriterad när utseende får större vikt i ett recept än resultat och smak. Ett bra exempel är Paul Svenssons recept på grillspett i senaste ICA Buffé. Här får ni tips om vad ni ska och INTE ska göra när man grillar med grillspett.

1. Lyssna inte på Paul. Blanda inte olika slags kött och grönsaker på samma spett. Olika råvaror har oftast olika tillagningstider. Ta helst ett spett med paprikor, ett med squash, ett med fläsk, ett med fisk osv. När maten är tillagad delas den ut i olika portioner. Är det  viktig att varje gäst får sin mat ett spett tar man först de rätt tillagade bitarna av sina spett för att sedan dra på nya spett i valfri blandning.

2. Ett spett per spett är oftast ingen bra idé. Maten har en förmåga att rulla runt spettet vilket försvårar vändning och grillning på alla sidor. Det ser kanske inte lika snyggt ut på bild men ta två "spett" per spett så blir det busenkelt att vända på maten och få en jämn grillning.

3. Spetten i Pauls bilder ser rätt brända ut. Kanske var det meningen. Kanske hade de kort om tid för blötläggning. Eller kanske gjorde de blötläggningen på ett ineffektivt sätt. Dvs lade spetten i en bred form fylld med vatten. Spett flyttar tyvärr (metallspett flyttar i och för sig inte, men de behöver man knappast blötlägga!). Istället för en bred form med vatten lägg spetten i en vinflaska, fyll med vatten och i med korken. Korken håller spetten nere i vattnet för en effektivt blötläggning. Om du måste dricka upp en flaska vin innan du börjar är det bara att gratulera!

Lycka till med grillningen.

Fler bra tips hittar du på http://www.middagshjalpen.se

Gå och dra!

Inga kommentarer: