2014-02-18

Perfekt sälta! Inga olyckor i köket!


På helgen vill göra lite extra med maten. Men att prova nya, komplicerade rätter under stressade helger har sina risker. Så förutom att starkt rekommendera alla att provar alla rätter minst en gång innan du serverar maten till gästerna kommer jag nu med två tips lite tidigare än vanligt den här veckan så att du har nytta av dem till påskmiddagen.

När det gäller såser, soppor och liknade kan det vara svårt, till och med för de mest erfarna kockarna, att få sältan perfekt. Tillsätter du  för lite salt kan varje gäst rätta till det vid bordet. Men många kanske inte vågar be som saltet när de vet att du har slitit i flera dagar med maten. Har du däremot i för mycket salt fungerar inga tricks såsom rå potatis i såsen. Det enda man kan göra är att späda ut tills sältan och mycket av smaken har förminskats.

Lösningen är enkel. För det första när du tillsätter salt, häll ALDRIG saltet direkt i kastrullen eller skålen. Kommer saltet ut för snabbt kan du lätt förstöra hela rätten. Denna regel gäller egentligen för alla ingredienser. På mina matlagningskurser ser jag alltför ofta hur någon mäter upp en ingrediens genom att hålla måttskeden direkt över en skål/kastrull som redan är fylld med övriga ingredienser. Om man häller för mycket kan det vara omöjligt att reparera skadan. Mätt ALLTID upp ingredienser vid sidan om, när du sedan har rätt mängd kan du hälla det i din kastrull/skål.

Andra tipset gäller just sälta. När du saltar en sås, soppa eller röra kan du börja med ungefär hälften av vad du tror behövs eller receptet anger. Sedan smakar du av. Behövs det mer salt? Om du är säker, kan du tillsätta lite till och prova igen. Fortsätt tills du börjar bli osäker på om det behövs mer salt. Nu kommer det fiffiga. Istället för att ha lite mer salt i hela såsen, soppan, grytan, röran... tar du en liten sked av det du lagat åt sidan och lägger i 3-4 saltkorn. Avsmaka din lilla sked. Blev det för salt med bara 3-4 saltkorn? Då vet du att du INTE ska ha mer salt i rätten. Smakar det fortfarande gott? Då kan du ha lite mer salt i din kastrull/skål. Sedan gör du om hela proceduren, med en liten sked av din rätt vid sidan om tills du kommer till den punkt att 3-4 saltkorn gör det hela för salt. Då vet du att du har fått perfekt sälta på din rätt. Med tiden kommer du att få in vanan och slipper prova 10 gånger för att komma rätt. Men om du har försökt 4-5 gånger i början utan att komma till punkten där det är för salt, kan det vara en idé att dricka lite vatten och låta smaklökarna vila 5 minuter innan du provar igen. Eller helt enkelt be någon annan att provsmaka några gånger.

Fler bra tips finns på Middagshjälpen: http://www.middagshjalpen.se/

Glad påsk och gå och dra!

Inga kommentarer: