2014-03-01

Ägg Vol. 2, Kokoszabligione


Snart påsk. Så tänk på ägg i alla sina formar. Zabligione, eller sabayon som det heter på franska är en italiensk efterrättssås baserad på äggulor. Ja, nästan som en béarnaise men eftersom zabligione inte innehåller 90% fett är den mycket luftigare än béarnaise. En zabligione är oftast baserad på något sött vin, men här har jag använt kokosmjölk förstärkt med vaniljvodka. Såsen kan serveras direkt på något, oftast frukt, eller så kan man gratinera både frukten och såsen någon minut under ett grillelement så att såsen blir härligt gyllenbrun med en knäckig ton i smaken. En perfekt efterätt här i påsktiderna. Med äggvitorna som är över kan man alltid baka maräng!

Kokoszabligione 4 portioner

1 paket frysta hallon
3 äggulor
3 msk socker
2 dl kokosmjölk
1 msk vaniljvodka
2 msk kokosflingor

1. Sätt ugnen på 200 grader med grillelement. Lägg hallonen i ugnssäkra formar.
2. Vispa ihop äggulor, socker, kokosmjölk och vodka i en kastrull på mellan värme. Vispa hela tiden och värm allt tills såsen har tjocknat och är mycket luftig. Bäst är att använda en termometer och värma till 84 grader. Annars finns risk att du får äggröra istället för zabligione.
3. Häll såsen över hallonen. Strö över kokosflingor. Höj ugnstemperaturen till 230 grader. Gratinerar några minuter tills rätten har fått fin färg. Servera varmt.

Glad påsk. Hitta fler mattips på http://www.middagshjalpen.se

Inga kommentarer: