2010-05-02

2010-18, Världens enklaste bröd


Det hela började med ett recept för knådfritt bröd i New York Times. Brödet är jättegott och lätt att baka. Jag har haft det på matlagningskurser. Men det kan vara lite svårt för någon som är ovan att baka. Det krävs att man är på plats hemma i köket några timmar innan det är klart. Jag ville göra något enklare. Sedan blev det en tvångstanke. Jag ville göra världens enklaste bröd. Inga maskiner skulle behövas. Vem som helst skulle kunna baka det och få ett resultat bättre än 99 % av bagerierna. Fina portionsbröd med mycket smak, hålig struktur och härligt konsistens. Det skulle vara så enkelt att man kunde baka det till middag en veckodag. Nej, mer än så, man skulle kunna baka det till frukost en veckodag!  Jag tror jag har lyckats.  Arbetsinsatsen är under 5 minuter och gör man lite fel med måtten eller metoden blir det bra ändå. Här får ni som först i världen ett helt nytt sätt att baka bröd. Riktigt gott, och enklare kan det inte bli.

Världen enklaste bröd 

425 g (7 dl) vetemjöl special
1,5 till 2 tsk salt  (den mindre mängden till frukostbröd, den större till middagsbröd)
1/4 tsk torr jäst (ju, bara 1/4 tsk)
350 g (3,5 dl) kallt vatten

1. Blanda ihop mjöl, salt och jäst i en skål. Häll på vattnet och rör om tills du inte längre kan se torrmjölet. Du ska inte knåda degen. Den ska vara mycket klumpig som en muffinssmet. Tar det mer än 1 minut rör du troligen för mycket.
2. Fyll silikon bakformar med smeten, ungefär halvfulla. Här kan ni se mängden och hur klumpig smeten ska vara. Täck formarna med någon slags ugnsplåt. Se till att det finns plats för jäsning utan att den fastnar i plåten. Låt de stå framme och jäsa i cirka 18 timmar. Ska du servera brödet till middag är det bra att göra degen precis innan du lägger dig. Vill du äta brödet till frukost gör degen direkt när du kommer hem från jobbet. (eller strax efter lunch på en helg).
3. Efter jäsningen ser de ut så här.


4. Ställ formarna i en ugn på 230 grader och baka i cirka 10 minuter. Vill du ha bröden till frukost kan du ställa formarna i en kall ugn och sätt ugnen på 230 grader. Ta en snabb dusch. Det tar cirka 20 minuter innan bröden är klara beroende på ugn. Har du en ugn med starttimer kan du förprogrammera ugnen så att den är varm när du vaknar. Bröden är klara på 10 minuter. Som sagt var du kan baka bröden till frukost en veckodag. Bröden är klara när det har en innertemperatur på 97 grader eller har fått fin färg.5. De bör komma lätt ur formarna. Prova INTE med vanliga muffinsformar. Det måste vara silikon! Ät gärna varma och tänk vilket resultat du fick av så lite jobb!Gå och dra!

2 kommentarer:

Annica sa...

Tack för att jag fick smaka världsnyheten ! Blir till att köpa silikonform så jag kan testa göra själv:-) // annica

Alsike Mat och Vin sa...

Hej Annica

Det vi bakade på kursen var lite mer anvancerat än det här brödet även om det var samma icke knåda koncept. Rapportera gärna tillbaka hur det går för det hemma när du har köpt din silikonform.

Marc