2010-03-20

2010-12, Mat och Vin på Film


Nyligen såg jag att en av mina favorit "mat och vin filmer" sändes i TV: "Mat, dryck, man, kvinnan", Tyvärr gick inte filmen på en kanal jag har. Men jag fick idén för det här inlägget. Världens bästa filmer där mat och/eller vin spelar en central roll. Tyvärr är många av filmerna lite äldre och svåra att hitta i videobutiken. Men det finns en enkel lösning. Alla filmer jag nämner här finns att hyra via LOVEFILM.  Följer du länken jag har lagt in varje gång jag skriver LOVEFILM kan du till och med få ett gratis 14 dagars abonnemang hos dem (glöm inte att efter 14 dagar börjar man betala om man själv inte säger upp abonnemanget). Filmerna nämns utan inbördes rangordning, förutom den sista som är min All Time Favorite.

Mat, dryck, man, kvinna handlar om den kinesiska mästerkocken Chu och hans familj. Chus arbete med kniven i filmens början är rena konstverket. Flera gånger under filmen dreglar man över maten och känner sig besviken att det inte finns någon riktig kinesisk restaurang i Sverige. Man behöver inte älska mat för att uppskatta denna film av Ang Lee som även regisserat The Ice Storm, Brokeback Mountain och Crouching Tiger, Hidden Dragon.

Julie och Julia är en relativt ny film som du kanske hittar i videobutiken. Filmen handlar om Julia Child, USAs första stora TV kock som introducerade USA till den ädla konsten av fransk matlagning. Meryl Streep gör ett fantastiskt porträtt av den nu bortgångna Julia Child. Hon låter precis som Julia, ser ut precis som Julia och rör sig precis som Julia. Även om man inte känner till Julia Child sedan tidigare blir man ändå berörd av denna gudinna inom kökskonsten i Meryl Streeps skepnad. Ett annat porträtt av Julia Child som blev berömd  1978 var den här av Dan Aykroyd från den originala upplagan av Saturday Night Live. Varning, detta klipp kan chockera många.

Chocolat av Lasse Hellström blev nominerad till flera Oscars inklusive Bästa Film och är en av två nordiska filmer på min lista. Eftersom det handlar om en kvinna som ändrar en hel stad när hon öppnar en chokladbutik mitt under fastan är den kanske den perfekta matfilmen under påsktiden.

Ratatouille visar att även tecknade filmer kan få oss att längta efter mat. Filmen vann en Oscar som bästa animerade film 2007 och är lika intressant för vuxna som för barn.  Köksscenerna ger en mycket realistisk bild av arbetslivet i ett stort och traditionellt franskt restaurangkök. Den moderna versionen av paradrätten ratatouille som serveras i filmens slut skapades av Thomas Keller den enda kock i USA med 6 michelin stjärnor.

Dinner Rush bjuder oss på en kväll i en fullsatt restaurang i New York City. Här finns allt såsom intriger, gangsters, familjerelationer och en av världen mest underskattade skådespelare Danny Aiello. Håll ögonen öppna för scenen där en hummer tillagas med vanilj! Jag blir nostalgisk varje gång jag tänker på scenen eftersom den första kocken i världen som kom på idén att para ihop hummer med vanilj, en riktig fullträff, var Alain Senderens på restaurangen Lucas Carton i Paris. Restaurangen var min stamkrog när jag jobbade för ett fransk IT bolag från 1996-2005 talet.

Sideways är en film som handlar om vin, inte mat. Den handlar också om relationer. Filmen är stor konst som nominerades för flera Oscar och vann för bästa manus. Mest kommer den att bli ihågkommen för att druvan Pinot Noir gjordes till världens mesta "inne" druva över en natt. Samtidigt gjordes Merlot till världens mest hatade druva. Scenen i ett vinprovnings rum med spottkopp måste vara en av de svåraste scenerna att titta på i filmhistorien.

Sista filmen, den bästa mat filmen alla tider i min mening, finns tyvärr inte hos LOVEFILM. Men den kan köpas hos CDON.COM eller MEGASTORE.  Filmen heter Babettes Gäestebud. Den är dansk från 1987 och vann en Oscar för bästa utländska film. Måltiden är utan tvekan den mest vackra, sensuella och aptitretande någonsin filmad. Vinerna som serveras är av samma klass. Den enda gästen som förstår sig på det hela får tårar i ögonen. Det kommer du också att få. Filmen måste ses av alla mat eller filmälskare innan de dör.


Gå och dra!

4 kommentarer:

Addicted to Påskmust sa...

Jag har faktiskt aldrig sett Sideways eller Babettes Gäestebud. Detta gjorde min fästmö upprörd så nu har vi två söndagsfilmer bokade!

Alsike Mat och Vin sa...

Båda filmer skriker för att avnjutas tillsammans med en god, gammal bourgogne. Hoppas din fästmö vinner på Lotto så att hon kan bjuda dig!

Chambolle-Musigny Premier Cru 1985 (nr 75675) har 25 år på nacken och kan beställas från Systemet för 878 kr. Jag kan INTE säger något om kvaliteten. Bourgogne, ung eller gammal, är alltid en chansning i mina ögon. Men det finns guldkorn bland nitlotterna!

Ingvar Johansson sa...

Kan bara hålla med, Babettes gästabud är fantastisk. På temat mat och dryck kan jag också rekommendera Brakfesten

Retrobohem sa...

Jag har läst den bästa matboken ever, La Cucina, den finns som film men den har jag inte sett än. Kanske måste se den snart :)