2010-03-07

2010-10, Trotjänare vol. 4,


De senaste veckorna har jag skrivit om vin som kan lagras. Den här veckan byter jag ämne. Nu gäller det ett vin som ska drickas ungt, en av mina trotjänare, som jag ofta har med på vinprovningar för nybörjare. Vinet är Beaujolais från Georges Deboeuf. Jag pratar inte om Beaujolais Nouveau som är mer av ett marknadsföringsjippo än ett vin. Här, kan man säga, ska jag skriva om det riktiga Beaujolais.  Beaujolais är en del av Bourgogne, men precis som Chablis i norra Bourgogne, går Beaujolais i södra Bourgogne under eget namn. Den röda Beaujolais görs av druvan Gamay. Tillverkningsmetoden för Beaujolais är lite ovanlig och kallas Macération Carbonique. Druvorna börjar jäsa hela i en syrefri miljö. På så sätt får man fram mycket färg från skalen men nästan inga tanniner. Resultatet är mycket saftiga, fruktiga viner med nästan ingen strävhet. Ett bra val för de som inte brukar tycka om rött vin. Beaujolais serveras oftast lite svalt och är perfekt under sommaren som aperitif och till grillad fisk eller kött. Jag tycker också att Beaujolais är det perfekta vin till sangria eller rödvinbål.

Det brukar vara ett antal olika Beaujolais från Duboeuf på Systemet. Bland annat Beaujolais-Villages (nr 5003) 79 kr som ni ser i bilden. Vinet har en blåröd färg och doftar jordgubbar och skumgodis (skumgodis är en doft Beaujolais ofta har). Smaken är lätt, bärig och mycket frisk utan någon strävhet. George Duboeuf har även en enkel box Beaujolais(nr 80520) 199 kr i sortimentet som är ett bra val för ovannämnda sangria och bål.  Men den riktiga skatten från Duboeuf är en helt annan vinbox. Georges Duboeuf Crus Beaujolais Vin Box (nr 85646) 1140 kr är en "låda" som innehåller 12 olika flaskor Beaujolais från George Duboeuf. 1 Beaujolais, 1 Beaujolais-Villages och sedan 1 flaska från var och en av de 10 olika kommunerna i Beaujolais som kan sätta sitt eget namn på etiketten, som Morgon, Juliénas och Fleurie. Sverige mest spännande Box Vin. Dessa "kommun" viner är större än den vanliga Beaujolais-Villages med mer smak och komplexitet.

Det som är helt fantastiskt med den här lådan är att man kan samla några vänner och öppna ett par, tre flaskor åt gången och prova de bredvid varandra. Trots att det handlar om viner gjorda samma år, av samma druva, från samma producent, och från odlingsområden som ligger inte mer än några få kilometer från varandra märker man en stor skillnad i de olika vinerna. En underbar lektion i terroir, dvs att platsen där druvorna odlas inklusive jordmån och mikroklimat har en stor påverkan på vinets slutresultat.


Gå och dra!

Inga kommentarer: