2010-03-28

2010-13, Smör som är dyrare än oxfilé?Kan smör som kostar 300 kr/kilot, dvs dyrare än fryst oxfilé från Sydamerika, vara prisvärd? Svaret är definitivt "ja", i alla fall om du frågar mig. I bilden ser ni smör från två olika gårdsmejerier. Båda finns på ICA Kvantum i Uppsala och kostar 300 kr kilot. Eskesta smör, och även deras fantastiska yoghurt och fil, kan du även hitta på Svenska Delikatesser i Uppsala.

Eskesta Gårdsmejeri ligger i Tierp. Det drivs av två unga kvinnor och har gjort stor succé bland de finare krogarna i Uppland de senaste åren. Varje produkt döps efter en av de fåtal kor som finns på gården. Klöverblom är en söt vit ko med bruna öron. Hon är Eskestas "matgladaste" ko enligt ägarna själva. Då passar hon definitivt in här bland Alsike Mat och Vins läsare.


Väddö Gårdsmejeri ligger i Roslagen på Väddö. Även de producerar ostar, fil och två varianter av smör, inklusive Skärgårdssmöret med havssalt som jag provade.

Hur smakar dem då? Båda smakar mycket mer än vanligt smör. Eskesta, som jag föredrar, har en fin sälta och syrlighet som är utmärkt till surdegs eller lantbröd. Väddösmöret är rundare och lenare i smaken. Den passar mer till söta eller mörka limpor. Ska man breda det på vitare bröd tycker jag att man gott kan strö lite flingsalt på smöret. Ingen av dessa smörsorter ska förstöras med ost, hur god osten än är.

Men 300 kronor kilot säger du!  Ja kilopriset är högt, men vi pratar om hantverk och en mycket begränsad produktion. Ett paket på Kvantum ligger runt 40 kronor. Det räcker lätt för 8 personer till en fin påskmiddag med hembakat bröd (eller fint bröd från bageriet). Priset blir 5 kronor per person. En bagatell. Jag lovar dig att gästerna kommer att minnas smöret mer än oxfilén som kostar nästan 10 gånger mer per person!

Till slut när vi diskuterar om dyrare råvaror är bättre/godare än billigare. Har du någonsin undrat om dyrare viner är godare än billigare. Kom till vår vinprovning 24 april i Alsike/Knivsta och du kan bestämma själv!

Gå och dra.

Inga kommentarer: