2010-01-09
2010-2, Tollhouse Chocolate Chip Cookies
Det är kallt, kallt, kallt ute. Dags att baka Chocolate Chips Cookies som helst skall ätas varma.
Tollhouse Cookies är det namn jag växte upp med för Chocolate Chip Cookies. Den första Chocolate Chip Cookie bakades på Toll House Inn i Whitman Massachusetts 1933, ungefär 1 timme från där jag växte upp. Det var ett misstag såsom mycket annat av det som skapas. Även 40 år senare var namnet Toll House Cookie mycket vanligt i Massachusetts. Receptet här under är baserat på det originala Toll House receptet. Den största skillnaden är tiden. I mitt recept låter man degen vila 3 dagar i kylskåp. Smaken utvecklas jättemycket, precis som när man jäser bröd under lång tid. Självklart får man även jättegoda kakor om man bakar degen direkt.
Receptet är för närmare 80 kakor. Bakade håller kakorna sig i flera dagar men är som godast nybakade. Receptet kan halveras utan problem.
Toll House Chocolate Chip Cookies
360 g vetemjöl (cirka 6 dl)
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
225 g osaltat smör (rumsvarmt)
1,75 dl strösocker
1, 75 dl brunfarin (det måste vara det mjuka sockret, ej ströfarin, packa ihop i måttet)
1 msk vaniljsocker eller ännu bättre 1 tsk vaniljextrakt om du kan hitta från Dr. Oetkers
2 ägg
350 gram mörka chokladpellets. Det finns mycket bra på Chocolat i Uppsala från Callebaut. Annars kan man grovhacka mörk choklad 70% från Lindt.
1. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en skål.
2. Mixa smör, strösocker, brunfarin och vanilj i en annan skål med handmixer eller maskin. Den ska vara väl mixad.
3. Tillsätt äggen ett i taget i socker/smör blandningen. Mixa väl.
4. Blanda ner mjölblandningen i smeten. Överarbeta inte.
5. Vänd ner chokladbitarna i degen. Ställ i kylskåpet och vänta 3 dagar om du kan.
6. Tag en dryg msk deg åt gången, rulla den lite och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka i omgångar vid 190 grader i cirka 10 minuter. Kakorna ska få lite färg. De sprider ut sig lite grann så lämna mellanrum. Låt svalna 3-4 minuter så att du inte bränner tungan.
Gå och dra!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Det vattnar sig i munnen! Det slog mig att om 1.de är godast varma; 2.degen kan ligga så länge och bara bli bättre; 3.kakorna kan bakas redan första dagen också... då kan man ju dela upp degen i, typ, fyra lika delar och baka en del om dagen så har man varma kakor i fyra dagar. =)
Jon-Erik
Absolut Jon-Erik. Jag har till och med haft en del av degen liggande 6 dagar innan jag bakade av den. Men det känns inte som det bli ännu bättre efter 3 dagar. Men inte sämre heller i allafall med 6 dagar.
Skicka en kommentar