2009-12-18

2009-52, Prima Ballerina


Julen är tiden då många bakar egna kakor. Andra köper kakor i affären. En storsäljare året om är Ballerina Kex. Jag fick idén att baka mina egna Ballerina Kex till jul. Något som alla skulle känna igen. Utan onödiga tillsatser och med kvalitetsingredienser. Eller vad sägs om en fyllning gjort på Valrhona Choklad? Mina kex fick ett lite annat namn eftersom de var så förbannat goda. De fick heta Prima Ballerina. Vill du baka egna? Du kan köpa fyllningen från Alsikebon Lottie Meran. Hennes företag Nippertippan har många goda chokladprodukter baserade på Valrhona choklad. Telefon 070-661 3220. Epost nippertippan at tele2 punkt se.

Prima Ballerina

140 g vetemjöl (cirka 2 1/3 dl)
100 g smör
40 g socker (cirka 1/2 dl)
20 g vaniljsocker (cirka 2 msk)
1 burk ChocSpread 40%

1. Rör ihop vetemjöl, smör, socker och vaniljsocker i en matberedare tills den börjar formas till en deg. Ta ut och forma till en boll. Låt vila i kylskåpet i 2 timmar.
2. Ta fram degen. Ta en liten bit deg och tryck ut den i en ringform till en tunn kaka på ett bakplåtspapper. Fortsätt med hela degen. Man får ungefär 30 kakor beroende på hur stor form du använder. Ta en mindre ringform och skär ut en cirkel i mitten av hälften av kakorna. Ta degen som är över och gör om processen så att du har lika många ihåliga som hela kakor.
3. Baka på 175 grader i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.
4. Bred ut lite ChocSpread på varje hel kaka och toppa med en ihålig.
5. Göm undan om du vill ha några kvar till julafton! Eller ät upp och baka en gång till.

Gå och dra!

1 kommentar:

Calatan sa...

Ät upp och baka en gång till är min melodi! Skall försöka testa nu när jag är ledig i helgen...