2009-12-26

2009 - Nyårstips 1, Vårda Ditt Nyårs Vin


Här kommer den första av tre nysårstips för 2009.

Många serverar ett lite finare rött vin till nyårsmaten. Om så är fallet för dig gör så här med vinet:
  • Redan idag ställ flaskan rakt upp om den ligger ner. Du vill att eventuell fällning ska hamna på flaskans botten. Rött vin som är mer en 3 år gammal brukar har lite fällning.

  • 2 timmar innan du ska servera vinet ställ flaskan, fortfarande rakt upp i kylskåpet. Ja, rött vin i kylskåpet. Rött vin ska serveras runt 16-17 grader. Våra hus är oftast mycket varmare. Rött vin som serveras vid 20-21 grader blir tungt och klumpigt och smakar för mycket alkohol. Serverar du ett vin från Australien eller Sydafrika med 15% alkohol eller en Amarone med ännu mer alkohol kommer alkoholen nästan att bränna tungan vid normal rumstemperatur.

  • 1 timmar innan du ska servera vinet ska du hälla den över i en karaff. Häll långsamt och om det finns fällning när du kommer till slutet (ser ut som mycket fin, blöt sand) lämna de sista matskedarna kvar i flaskan. Ett tänt ljus som står vid flaskans hals kan hjälpa dig se. Luften är bra för de flesta viner och enda sättet att få i luften är att hälla ut vinet i en annan behållare. Vill du servera vinet i originalflaskan kan du alltid hälla tillbaka det efter du har sköljt ur flaskan. Har du däremot en mycket gammal bourgogne ska du inte lufta vinet. Använd istället en vinhällare som den i bilden.
Mer tips kommer snart.

Gå och dra!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul med blogg om vin också! Men tyvärr är det inte helt rätt med temperaturen! Pröva att servera ett vin (rött, men ej alkoholstinnt) med 16 grader och samma vin med 20 grader. Man missar mycket med ett för svalt vin. Däremot, om det är av dålig kvalitet så är det nog bra med svalt vin! Det är inte bara gamla bourgogner som inte behöver/skall luftas. Alla äldre viner( mer än 15 år) skall/behöver ej luftas. Om ett vin behöver luftas, så är det för ungt och behöver lagras ett antal år ytterligare! Vinet luftas rätt mycket enbart vid upphällningen i glaset!
Fortsätt skriva!!
Tack för bloggen!

Alsike Mat och Vin sa...

Tack för kommentaren och debatten.

Min erfarenhet har varit att jag föredrar min vin runt 17 grader och röda viner är oftast på tok för varmt på restaurang och vita viner på tok för kallt. Andra kan föredra kallare eller varmare. Men det är mycket lättare att värma ett glas vin ett par grader (händerna runt glaset helt enkelt) än det är att kyla den. Så jag behåller min rekommendation med lite svalare vin och att alla kan testa sig fram till sin favorittemp med lite hand på läggning!

När det gäller luftning av vin finns inga exakta svar. Varje flaska är unik. Och bäst är ju förstås att prova lite av varje flaska innan man bestämmer för luftning eller inte. Men med äldre viner av högre kvalitet (dvs över 30 år gamla) ha min erfarenhet varit att de oftast behöver luftning up till 2 timmar. Sedan når de sin höjd och håller den runt 30 minuter för att sedan dör väldigt snabbt. jag har druckit 3 olika viner från 1961 som var mer än 30 år gamla när de oppnades och luftades. En tog 1 timme att öppna sig de adnra 2 tog 2 timmar. 2 av 3 håll sig vid liv endast 30 minuter, 1 klarade sig i över 2 timmar. Man får helt enkelt prova sig fram och låta vinet styr lite när man äta!