2009-05-24

2009-22, Rädisor i Blomkruka. Eat my dirt!

Idéen till den här rätten kommer från restaurangen NOMA i Köpenhamn som nyligen utropades till världens tredje bästa restaurang. Jag fick inget recept därifrån men konceptet till rätten är så enkel att jag lätt kunde skapa mitt eget recept baserad på produkter jag tycker om.

Rädisor i Blomkruka

Färska rädisor
100 g Philadelphia ost
1/2 dl Creme Fraiche
1 dl Olivolja
En näve färska örter som basilika, oregano, persilja
Salt
Kung Markatta Solrosbröd

1. Skär upp 3 skivor av solrosbrödet i små tärningar. Torka i ugnen på bakplåtspapper på 120 g cirka 30 minuter. Gå inte så mycket på tiden, kolla hellre att de är helt uttorkade och krispiga. Hittar du inte Kung Markattas bröd? Prata med din handlare eller om tvungen väljer du ett annat grovt rågbröd av samma typ. Här finns en bild så du vet vad jag menar.


2. Lägg brödtärningarna i en mixer och kör tills det liknar grov jord.

3. Mixa oljan och örterna i en mixer i ett par minuter. Sila av den gröna oljan. Du kommer att få mer olja än du behöver men den kan användas på pasta eller sallad. Det är svårt att göra oljan i mindre mängd.

4. Blanda philadelphia, creme fraiche och 1 msk av olja. Smaka av med salt och eventuellt mer olja.

5. Lägg den gröna örtkrämen i botten av en ren blomkruka.6. Stoppa ned några rädisor.


7. Toppa med solrosbröds "jorden". Man äter sedan rädisorna med händerna och doppar ner de så att man får med lite kräm och "jord". Servera de rädisor som inte får plats i krukan vid sidan om.


Gå och dra!

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Vilket superbra tips! Jag fick något liknande på Madeleines matteater i Köpenhamn i höstas och det var både gott och spännande. Tusen tack för tipset!
Hälsningar från fröken Dill

Alsike Mat och Vin sa...

Tack Fröken Dill,

Tittade på din blogg och blev mycket imponerad. Men ditt intresse för odling kan jag stark rekommendera en besök till NOMA i Köpenhamn nästa vår (det är nog omöjligt att få ett bord innan augusti i år). De är enastående på grönsaker, örter, vilda växter...