2009-06-14

2009-25, Rabarbervariation


Rabarber är enkelt att arbeta med. Det här receptet ger dig rabarber på tre olika sätt utan att tillaga tre olika recept. Svårt att förklara men enkelt att göra.

Rabarbervariation

2 stjälkar rabarber
1 dl socker
1,5 dl vatten
2 bitar stjärnanis
1 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
1/4 tsk kardemummakärnor

1. Skala båda stjälkarna med en potatisskalare. Skär en stjälk i små kuber. Använd skalare för att göra långa tunna remsor av den andra. Dela remsorna så att de är cirka 10 cm långa. Lägg alla rabarberbitarna i en skål.
2. Koka upp övriga ingredienser. Låt dra och svalna i 5 minuter. Häll sedan lagen över rabarbern och låt dra 2 timmar i rumstemperatur. Ta ut 4 remsor och låt resten av rabarbern dra i kylen tills de ska användas.
3. Torka av de 4 remsorna. Lägg på bakplåtspapper och torka i ugnen på 98 grader (gärna varmluft) tills de är uttorkade och krispiga.
4. Dags att servera. Sila av rabarbern. Lägg några remsor och kuber på en tallrik (de kommer att ha helt olika konsistenser). Toppa med jordgubb- eller hallonsorbet (recept för den hemlagade jordgubbssorbet du ser på bilden kommer senare). Stoppa en torkad remsa i sorbeten som ett segel. Om du har hallonsorbet blir det en hallonbåt!

Gå och dra!

Inga kommentarer: