2009-05-03

2009-19, Marcs Rostbröd


Visst är det bekvämt med rostbröd, särskilt på helgen. Tänk dig en söndagsbrunch hemma. Lägg brödskivan i brödrosten några minuter och man har en god macka som känns lite lyxig. Men erkänn, det är pålägget som är det goda. Själva rostbrödet som man köper i butiken är helt smaklöst och nästan bara luft.

Därför ska du baka eget rostbröd. Har man en hushållsmaskin som kan blanda degen blir det inte mer än 10 minuters effektivt arbetstid, även om receptet tar 2 dagar i anspråk. Utan maskinen måste du knåda degen för hand. Men du klarar dig ändå med mindre än 30 minuters arbetstid. Sedan har du underbart gott, färskt rostbröd i några dagar. Resten går lätt att skiva och sedan frysa in för att ta fram vid behov. Förutom att vara oändligt mycket godare är brödet billigare än det du köper i butiken.

Jag har arbetet med receptet i flera månader för att få brödet precis som jag vill ha det! Baka och njut.

Marcs Rostbröd

Dag 1

100 g grahamsmjöl
350 g vetemjölspecial
450 g vatten

1. Blanda mjölet och vattnet i en skål. Plasta in och ställ på ett varmt ställe över natten. På vintern använder jag en garderob som även innehåller golvvärme centralen. Den här årstiden ställer jag skålen i ett soligt fönster. Degen kan stå så här i upp till 24 timmar.


Dag 2

50 g vatten
12-25 g färsk jäst
380 g vetemjölspecial
1 matsked kallpressad rapsolja
1 matsked brödsirap
1 tsk sesamolja
2,5 tsk salt
sesamfrö

1. Lös upp jästen i vattnet. Om du använder endast 12 g kommer det att ta ungefär 4 timmar för brödet att jäsa, men du få ett godare bröd. Med 25 g tar jäsningen ungefär 2 timmar och brödet är fortfarande fantastiskt. Du väljer själv beroende på hur ditt schema ser ut.
2. Blanda ner jäst, vatten, vetemjöl, oljorna och sirap i mjöl/vatten blandningen från dagen innan. Arbeta i maskin cirka 8 minuter, för hand cirka 12 minuter.
3. Häll i saltet och arbeta ytterligare 4 minuter i maskin, 8 för hand. Låt jäsa till dubbel storlek, 2-4 timmar.


4. Dela degen i 2 lika stora delar. Forma till limpor och lägg i lättoljade brödformar. Låt jäsa cirka 2 timmar.

5. Pensla med lite vatten och strö över sesamfrö. Baka i ugn, 175 grader, cirka 25 minuter. Bäst är att använda en digitaltermometer. Bröd är klart vid 96 grader. Ta ut brödet från formarna och låt svalna helt på galler.


6. Skiva, rosta och njut!

Gå och dra!

2 kommentarer:

Linus sa...

Detta är mitt nya favoritrecept! :S Det är helt perfekt för rostbröd. Tack!

Alsike Mat och Vin sa...

Tack Linus, det glädjer mig att det blev bra för dig också.