2009-04-18

2009-17, Ägg Vol. 3, Majonnäs



Här kommer det sista receptet under temat "Ägg". Egentligen passar receptet lika väl under temat Spara Pengar eller På Riktigt. Hemmagjord majonnäs är enkelt, snabbt, superbilligt och ljusår godare än den du köper i affären. Härunder hittar du "grundreceptet". I bilden ser du en dillmajonnäs. För att göra den mixar du bara oljan med en näve färsk dill innan du tillsätter den. Jag brukar även byta ut vitvinsvinäger mot äppelcidervinäger eftersom äpplen och dill passar så bra ihop. Prova någon gång en enkel sallad med Granny Smith äpplen och färsk hackad dill.

Majonnäs är perfekt till räkor men kan även användas för olika sallader som tonfisk, pasta eller kycklingsallad. Mitt recept ger en ganska pikant majonnäs.

Hemlagad Majonnäs

1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 krm vitpeppar
1,5 dl rapsolja (ej kallpressad!)

1. Vispa ihop äggulan, senap, vinäger, salt och peppar i en skål tills den är luftig.
2. Häll i oljan lite åt gången samtidigt som du vispar hela tiden. Majonnäsen bör vara tjock och god när all oljan är invispad. Smaka av med salt, peppar och vinäger för att anpassa till dina önskemål.

Gå och dra!

Inga kommentarer: