2021-01-08
Trotjänare Vol. 3 Rotari
Äkta champagne är ett äkta hantverk. Och det kostar därefter. Men det finns mousserande vin från ställen där marken inte är lika dyr som i Champagne. Dessa viner görs med samma hantverk som i Champagne. Ett av dessa viner är Rotari Brut Riserva (nr 7567) som endast kostar 98 kr. Vinet kommer från Trentino i norra Italien, inte långt från Österrike. Druvorna är exakt desamma som används i Champagne, 90% Chardonnay för elegans och friskhet och 10% Pinot Noir för lite extra kropp och kraft. Kolsyran kommer från en extra jäsning i flaskan precis som Champagne. Vinet får även mogna långsamt i flaskan, precis som bättre champagne. Den Rotari som idag säljs på Systemet är faktiskt från 2004:s årgång, dvs 5 år gammal. Köper du en standard champagne utan årgångsbeteckning är den troligtvis betydligt yngre.
Jag har använt Rotari i flera provningar med mousserande viner. Varje gång vinner den fler röster än äkta Champagne av standard märken som Moët, Lanson och Roederer. Lägg till att dessa Champagne märken kostar minst 3 gånger mer än vad Rotari betingar och det står vem segraren är. Det är Rotaris friskhet, med tydliga äppeltoner, som är så publikfriande. Den här stilen passar utmärkt till blindprovningar men även som apertif, aptitretare och stämningshöjare. Det är även roligt att se att Rotaris fina mousse, dvs mycket små fina bubblor, oftast misstas som äkta Champagne, medan en standard cuvee av äkta Champagne, som sällan har lagrats lika länge som Rotari, oftast har grövre bubblor och pekas felaktigt ut som det vin som inte är Champagne.
Till sist lite trivia om Champagne. Många säger och tror att det var Dom Perignon som uppfann bubblorna i Champagne. Det är fel. Han försökte faktiskt hela livet att bli av med dem! Men eftersom ingen på den tiden ännu visste varför druvmust fermenterades till vin (jästen skulle först upptäckas mycket senare) visste inte heller någon varför vinet fortsatt att fermentera efter buteljeringen. Närmare 80% av flaskorna som råkades utan för en extra fermentering gick sönder från trycket. Inte konstigt att Dom Perignon tyckte att bubblorna var en defekt!
Gå och dra!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Rotari är toppen, riktig festdryck!
Hälsar fröken Dill
Skicka en kommentar