2021-01-07

Udda Viner, vol. 5


Amarone della Valpolicella är en udda vintyp som blivit populär i Sverige. Vinet är gjort på lufttorkade vindruvor. Italienska vintillverkaren Masi har skapat ett ännu mer udda vin som heter Ripasso. Ripasso tekniken innebär att ett vanligt Valpolicello vin som är runt 1 år gammalt blandas med några rester från Amerone tillverkningen. Det blir en andra fermentering som ger det vanliga Valpolicello vinet extra smak och kraft.

Men det mest udda av allt i det här sammanhanget är Masi's Passo Doble, nr 6156, 99 kronor. Vinet görs i Argentina, inte Italien. Huvuddruvan är Malbec. Malbec har sitt ursprung i Frankrike, men förutom i det mindre kända området Cahors, är den inte särskilt populär i Frankrike idag. Men Malbec är riktigt stort i Argentina där den ger kraftfulla, fruktiga viner som ofta har en doft av choklad. Masi's Passo Doble börjar som ett vanligt Malbec vin från Argentina som sedan genomgår ovannämnda andra fermentering med lufttorkade Corvina druvor. Corvina är huvuddruvan i Amarone men den verkar trivas bra även i Argentina. Passo Doble är en rolig ordlek som syftar på det extra passet genom fermenteringsprocessen.

Jag och några grannar hade nyligen en liten vinprovning med 4 olika röda viner och det var Masi's Passo Doble som var mest omtyckt. Jag har inga detaljerade noteringar men vinet var kraftfullt men ändå lent och lättdrucket. Jag tyckte den passade bra med blåmögelost och lite fikonmarmelad men den skulle också passa utmärkt till en örtig lammstek. Och vem vet, den kanske även hjälper dig lite med dina danssteg.

Gå och dra!

Inga kommentarer: