2021-03-01

Trotjänare Vol. 6


Kloster Eberbach Riesling Kabinett (nr. 5810 109 kronor) är ett vin jag köper om och om igen. Riesling druvan är i min åsikt världens mest variationsrik. I Tyskland har de bästa Rielsling vinerna en restsötma kombinerad med en syrlig, mineralrikt ryggrad som gör de rätt unika i världen. Kloster Eberbach Kabinett har en sött doft av moget rött äpple och även lite blommiga toner. När man smakar på vinet möts man först av sötman. Sedan kommer den påtagliga syran som sitter kvar i eftersmaken och gör vinet mycket läskande.
Kloster Eberbach fungerar bra som aperitif men visar hela sin förträfflighet i kombination med kryddig asiatiskt mat, som en Pad Thai eller Kyckling med Gul Curry.

Termen Kabinett betyder idag att vinet kommer från huvudskörden. Men för länge sedan var det en benämning för de bästa vinerna som skulle lagras i en kabinett i källare. Kloster Eberbach och andra halvtorra tyska Riesling av bättre kvalitet går mycket bra att lagra. Köp ett par flaskor Kloster Eberbach nu och låt de ligger svalt i 2-3 år. Öppna de sedan tillsammans med en yngre nyinköpt Kloster Eberbach och upptäck hur syran mildras med åren och vinet blir lite mer komplex.

Det finns även en Kloster Eberbach Spätlese (senskördat) på Systemet för 10 kronor mer. Jag tycker personligen att den billigare Kabinett är faktiskt ett bättre vin och det är därför den finns ofta i min vinkyl.

Gå och dra!

Inga kommentarer: