2009-02-07

2009-7, Lemonad, Ful och Sur är Bäst!


Vintern är säsongen för citrusfrukter. Men av någon konstigt anledning är det bara under sommaren när temperaturen stiger som man gör hemlagad lemonad. Jag har inget riktigt "recept" för lemonad. Det är mer av en metod med några tips. Anledningen är att alla har olika åsikter om hur sur/sött lemonad ska vara. Själv vill jag har rätt sur, så att läpparna putar ihop sig och ser ut som en misslyckad Restylane behandling. Nej, jag är INTE sponsrad av Q-MED som andra bloggare men det kommer säkert att dyka upp annorlunda Google annonser på den här sidan nu. Skicka mig bara adressen dit annonslänken tar dig så ser jag till att ta bort den.

Det viktigast när man ska göra lemonad är att välja ut rätt sorts citron. Ser du något som heter "Meyer lemons" ska du ta dem, men chansen är ytterst liten förutom i en saluhall. På vanliga butiker finns det annars två sorters. De mest vanliga är rätt så långa och smalna av vid änderna till något som likna en spets. De är ofta vackra, med blank och fin skal. Tyvärr är det vackra skalet oftast väldigt tjock och innehållet sällan mycket saftigt. Nej, med citroner är det fult som gäller. Precis som i bilden här. De mindre, betydligt rundare och oftast fulare citroner är de som har mest saft och tunnast skal. Dessa ska du välja när du ska göra lemonad. Som tur är har de oftast ett lägre kilopris.

Hemmalagad lemonad

4-5 fula citron
2 dl socker
vatten

1. Koka upp sockret med 3-4 dl vatten så att allt socker lösa sig. Ställ utomhus (i kylen om det inte är vinter) för att svalna.
2. Tvätta alla citroner noga i varmt vatten. Ta bort det ytterst skalet (bara det gula, inget av det vita) från 1-2 av citronerna med ett rivjärn. Lägg i en tillbringare. Pressa alla citroner och häll saften i tillbringaren. Skär upp 2-3 av skalarna som är över och lägg även de i tillbringaren.
3. Häll på 3/4 delar av det kalla sockervattnet. Rör om och tillsätt 3 dl kallt vatten. Smaka av nu. Fortsätt att tillsätta mer sockervatten och vanlig vatten tills du få den styrka du vill ha. Ställ allt i kylen (eller utomhus) i några timmar.
4. Sila av lemonaden och drick!

Gå och dra!

Inga kommentarer: