2008-12-21

2008-52, Julgodis, Saltkaramell

Troligtvis är det bara under julen som de flesta av oss gör godis hemma. Det här receptet passar dem som tycker att knäck kan vara lite för sött eftersom sältan balanserar sötman väl. Receptet är passande även för de som vill laga lite godis att ge bort som present eftersom karamellerna är lätta att slå in i papper och är nog lite annorlunda i Sverige. Perfekt även till Allsångsfantasten med sin "blandning av sött och salt". Saltkaramell är däremot rätt vanlig i Frankrike. Så har du en Fransk vän kan det här vara en bra present till dem som motgift till deras hemlängtan.

Saltkaramell

200 g vispgrädde
100 g smör
1 tsk salt (vanlig)

280 g socker
50 g vit baksirap
50 g vatten

god flingsalt, typ Maldon

1. Koka upp grädde, smör och salt i en kastrull och låt den stå varmt.
2. Koka upp socker, sirap och vatten i en annan kastrull. Rör inte om och låt sockret smälta. Fortsätt att koka tills sockret får en djup karamell färg och doft. Det är bra med en kökstermometer. Temperaturen ska vara runt 190 grader. Men använd dina ögon och sunda förnuft. Ser de ut att sockret börjar bli bränt få du stanna innan 190 grader. Har den inte fått färgen vid 190 grader få du fortsätta. Blir det inte bra är det bara att börja om.
3. När karamellen har nått rätt färg/temperatur häll på den varma mjölk/smör blandningen i omgångar och rör om. Låt det hela fortsätta att koka tills temperaturen är 120 grader (här måste man nästa ha en termometer. Annars får du prova med kultestet. Ta en sked av karamell och häll i kallf vatten för att se om karamellen har rätt konsistens när den svalnar (vid 120 g har du en rätt mjuk karamell som är väldigt smörig i konsistens.)
4. Häll karamellen i en form med bakplåtspapper. När det har svalnat efter cirka 20 minuter toppar du det hela med gott flingsalt. Låt sedan svalna. Ställ gärna formen utomhus under vintertid för att påskynda processen.
5. Ta upp karamellen, klipp till munsbitar och slå in i papper (bakplåtspapper fungerade bra för mig. Tycker du den är för kladdig att klippa ställ den kallt (utomhus/kylen) i en kvart så att den bli mindre kladdig.

Med det här receptet är mina jultips över för i år. Så god jul och Gå och dra!

Inga kommentarer: