2009-01-04

2009-2 Pommes Frites, på riktigt!

Pommes Frites. Det borde vara enkelt. Men ack vad svårt det är. Finns det någon annan förklaring varför ställen som McDonalds, Max och Burger King kan inte servera bra pommes frites trots tusentals ton med erfarenhet varje vecka? Och hemma? De pommes frites från Felix och andra som man kör i ugnen blir sällan riktig goda, och varför har de en förmåga att kallna under de 10 sekunder det tar att transportera dem från ugn till tallrik? Nej, vill man ha riktigt bra pommes frites krävs det lite arbete och kunskap. Kunskapen får du nu, arbetet får du själv bidra med, eftersom det finns knapp någon krog som tar pommes frites på allvar. Men resultatet blir pommes frites som har en härlig, karmeliserad och krispig yta och en fluffig och lätt innanmäte som smakar faktiskt som potatis!

3 Gånger tillagade Pommes Frites

4 portioner

4 bakpotatis (kan du hitta mjölig kokpotatis som är riktig stora är det ännu bättre)
Frityrolja (några variationer kommer på slutet)

1. Skala potatisen. Skär i långa stavar ungefär 1,5 cm tjocka.2. Tillagning 1. Lägg i stavarna i vatten och värm vattnet till 60 grader. En termometer med larm är bra att ha. När vattnet har nåt 60 grader låt 30 minuter går och försök att hålla vattentemperaturen så nära 60 grader som möjligt under tiden. Sila av vattnet och låt stavarna svalna och torka på papper.3. Tillagning 2. Fyll en kastrull med cirka 5 cm frityrolja. Fram med termometer igen. Värm oljan till 140 grader. I med stavarna i omgångar. Försök att hålla temperaturen på oljan runt 130 grader. Fritera tills stavarna börjar bli lite gyllenbruna, circa 6 minuter. Ta upp och låt rinna av och svalna på papper.4. Tillagning 3. Värm oljan igen, den här gången till 180 grader. I med stavarna i omgångar. Fritera tills de är mahognybruna, cirka 2-3 minuter. Ta upp, torka på papper och salta. Ät, men akta dig, de här pommes friten håller sitt värme rätt länge så man kan lätt bränna sig på tungan.


Variationer i stigande svårighets och konstighetsgrad: När man äter bacon kan man sila av fettet som är kvar i stekpanna och spara i kylskåpet några dagar. Tillsätt 2 msk baconfett till frityroljan för lite extra smak. Man kan även smälter ner ister istället för frityrolja. Eller om du någon gång bryner 60 ankbröst, kan du göra som jag gjorde på Nova Park en gång. Sila av den smältade ankfettet och använd det istället för frityroljan. Då får du pommes frites med otrolig mycket smak som jag kallar Pommes de Canard! Till sist. Jag har aldrig provat men det sägs att hästfett är underbar till frityringen av pommes frites. Men då får man nog ta sig till Belgien, Mecca för pommes frites, där det även finns speciella butiker för just hästkött.

Gå och dra!

Inga kommentarer: