2008-11-09

2008-46, Finanskristips, Vol. 2 Kalops

Köttgrytor är perfekta när man ska spara pengar på maten. Billiga styckningsdelar, billiga rotfrukter och en sås med vatten som enda ingrediens. Och gör man rätt, från inköp till tillagning, blir köttet mörare än den dyraste oxfilé. Viktigast av allt är att det blir otroligt gott. Här kommer ett steg för steg recept för Kalops. De pengarna du sparar på rätten jämfört med oxfilé eller entrecôte kan du investera i något gott vin gjort av Syrah druvan som Vila Santa Syrah från Portugal. Vinets lakritston passar utmärkt till kalops.

Kalops

4-6 portioner

1 kilo högrev
1-2 msk rapsolja
Salt och peppar
4 morötter delade i bitar
3 gula lökar delade i bitar
1-2 msk kryddpepparkorn (hela)
2-3 lagerblad
vatten

Koka röd/gulbetor, kokt potatis eller potatismos till servering

1. Receptet börjar i mataffären. Välj ut ett paket högrev med välmarmorerat kött. D.v.s du ska kunna se många tunna ränder med fett insprängt i köttet. Ju mer fett desto bättre. Väljer du ett kött utan mycket insprängt fett kommer resultatet att vara avsevärt sämre. Leta bland alla paket eftersom min erfarenhet är att endast 1 av 5 paket håller måttet. Dela köttet i mindre grytbitar. Köp aldrig färdiga grytbitar om de inte ser fantastiska ut, d.v.s välmarmorerade. Man vet aldrig vilken del av djuret de kommer från.2. Värm 1-2 msk rapsolja i en stor kastrull på medelhög värme. Bryn köttet väl i omgångar med lite salt och peppar. Man får inte har för mycket kött i grytan samtidigt för då kokas köttet istället för att brynas. Det är bättre med för lite än för mycket kött samtidigt. Då tar det bara lite längre tid. Bryn på alla sidor och bryn väl. Rör inte ofta. Om köttet får bryna väl INNAN du rör kommer det inte att fastna. Märker du att köttet fastnar så har du antingen försökt vända för tidigt eller så är inte grytan tillräckligt varm. Bilderna här visar hur mycket kött man ska ha i och hur mycket man ska bryna. Klicka på en bild för att förstora den om du vill se bättre.3. När du har brynt köttet ska kastrullen se ut så här.4. Lägg morötter, lök och kryddor i kastrullen. Bryn tills de fått lite färg.


5. Häll vatten i kastrullen och skrapa upp alla köttrestar från botten av kastrullen. Skrapa noga. Du har just fått en jättegod sås helt gratis som kallas för fond. Vattnet bör ha mycket färg nu.


6. Lägg tillbaka köttet i grytan. Glöm inte köttsaften som finns på tallriken där köttet har stått medan du höll på med grönsakerna. Täck eventuellt med lite mer vatten så att köttet nästan är täckt. Lägg ett lock på grytan och sänk temperaturen. Grytan ska knappt sjuda i minst 2 oftast upp till 3 timmar. Efter 2 timmar kan du ta upp en köttbit och testa för mörhet. Den ska nästa falla sönder av sig själv. Om inte låt det hela sjuda en halv timme till. Du kan knappt överkoka så länge det hela bara sjuder.7. Man kan servera direkt när köttet är klart, men jag föredrar att låta det dra över natten. Ställ hela kastrullen med locket på svalt tills den har svalnat sedan in i kylskåpet. Under hösten kan det vara en bra idé att ställa det hela utomhus över natten. Värm upp kalopsen nästa dag, smaka av med salt och peppar. Det behövs oftast en del salt för att få alla smaker att komma fram. Servera med kokt potatis eller potatismos och kokta röd/gulbetor.

Gå och dra!


Gå och dra!

Inga kommentarer: