2008-05-11

2008-20, Grill tips 1


Det är högtryck i Sverige och grillsäsongen är säkert i gång för de flesta. Här kommer det första i en serie av olika tips för grillmästaren.

1. Börja i tid. DVS ta fram köttet ur kylskåpet 1 till 2 timmar innan du ska grilla. Rumstempererat kött hjälper dig att undvika kött som är bränt utanför och rått inuti.

2. Vill du ha fina grillränder? Torka köttet innan du lägger det på grillen. Köp något papper som inte luddar eller ha några billiga kökshandukar som du använder endast till detta ändemål. Tvätta aldrig dem med sköljmedel.

3. Använd locket. Särskilt för större köttbitar och kyckling. Köttet blir genomstekt snabbare och jämnare.

4. Använder du kol eller briketter se till att ha en het och en mindre het del av grillen, dvs mer kol på ena sidan och mindre på den andra. Med en gasolgrill är det en bagatell att justera temperaturen.

5. Investera i en stektermometer. 60 grader är bra för hamburgare. 65 för fläskfile, 68 för kotlett, 70 för karré. Kycklingfilé 68, klubbor och lår 70. Oxkött är högst personlig. Jag tycker om 58, medium rare. Om någon vill ha välstekt försök ändå att undvika temperaturer över 67 för oxkött.

6. Fastnar köttet? Köp en bra grillborste och rengör grillen. Sedan kan man ha lite rapsolja på kökspapper och stryka den på det heta grillen precis innan du lägga på köttet. Sist, låt köttet står några minuter innan du försöker vända eller fytta det. När köttet har en bra stekyta brukar det inte fastnar längre. Testa, om köttet är fast låt det står någon minut till och försök igen.

7. Marinader. Söta marinader bränna lätt. Torka av köttet och pensla på lite extra marinad i omgångar under grilltiden. Man kan även använda marinaden som sås men den MÅSTE kokas först någon minut för att döda eventuella bakteria!

8. Starka chilikryddor är populära när man grilla. Men de tar fram strävheten i vinet. Ska du äta kryddstark mat är det bästa att dricka öl eller halvtorrt vitvin.

9. Boxviner och sommaren passar perfekt ihop. Hitta ditt favorit boxvin på någon av våra boxvin provningar i Knivsta och Alsike under majmånaden. Information finns här.

Gå och dra

Inga kommentarer: