2008-04-06

2008-15, Hemlagad pasta

Pasta har troligen ersatt potatis som Sveriges vanligaste basföda, i allafall bland barnfamiljer. Pasta är därför ett bra alternativ för en lite festligare måltid som även barnen kan uppskatta. Det är så att säga inte lika "konstigt" som lamm, anka, musslor osv... Ett enkelt sätt att göra pastan festligare och mycket godare är att göra pastadegen själv. Det är faktiskt busenkelt. Man behöver ingen pastamaskin, man kan kavla ut degen för hand som jag gör hemma. Fast en bakmaskin underlättar när man ska knåda degen. Man kan även knåda för hand och bygga upp sina muskler. Här följer ett enkelt recept för hemlagad pasta.

Hemlagad pasta - cirka 4 portioner

2 medelstora ägg
2 msk vatten
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
125 g Durumvetemjöl
125 g Vanlig vetemjöl

1. Blanda alla ingredienser i bakmaskinen. Kör 10 minuter tills degen är smidig. Forma till en boll och låt vila i rumstemperatur 30-60 minuter. Utan bakmaskin gör man så här: Blanda mjölet och saltet. Häll upp på arbetsbänken. Gör ett litet hål i mitten av mjölet där du knäcker äggen. Rör lite med en gaffel och tillsätt sedan vatten och olja. Fortsätt röra med gaffeln tills det börjar likna en deg. Arbeta sedan hårt med händerna i 15 minuter. I början kommer degen att vara kladdig men till slut blir den smidig och elastisk. Samma sak gäller här, forma till en boll och låt vila i rumstemperatur i 30-60 minuter.

2. Ta upp degen och dela den i 4 bitar som du arbetar med en i taget. Platta ut biten lite med handen. Nu måste du testa din arbetsbänk. På min arbetsbänk av granit kan jag kavla ut den här degen utan något extra mjöl. Det kanske inte fungerar på din bänk, särskilt om den är av trä. Om degen fastnar utan mjöl då ska du använda mjöl för att kavla ut den. Den ska kavlas ut mycket tunt. Vänd degen ofta och låt den vila någon minut om du märker att den krymper tillbaka direkt efter du har kavlat ut den. Till slut kommer den att vara nästan genomskinlig. Då lägger du den åt sidan, täck med lite mjöl och börja på nästa.

3. När alla bitarna är utkavlade, kokar du upp jättemycket vatten med 1 tsk salt per liter vatten. Enklast är att skära pastan i 1 cm breda remsor, som tagliatelli. Änvänd en linjal för att skära rakt. Koka sedan 3 minuter. Rör pastan hela tiden så att den inte klumpar sig. Servera med valfri sås.

Man kan lätt smaksätta pastan när man blandat degen. Ta med några finhackade färska kryddor. Blanda vattnet med bläckfiskbläck för svart pasta! Eller ta med 2 vitlöksklyftor som du först kokar 3 minuter i vatten och därefter pressar ned i mjölet. Jag använde just vitlöken när jag gjorde följande pastarätt hemma som jag själv tycker är mycket festlig.

Först kavlade jag ut vitökspastan. Gjorde sedan markeringar med en rundring. Varje ring fylldes med en kräm som bestod av butternutsquash som hade rostats hel, mixats och smatsatts med lite salt, peppar och vinäger.

Sedan tar men en ny platta med pastadeg, täcker den över pastaplattan med fyllningen och stansar ut ravioli med ringen. Tryck ihop kanterna mellan dina fingrar.


Kokas i mycket vatten i 3 minuter. Servera med brynt smör smaksatt med färsk salvia. En smörig, rostad Chardonnay från Australien passar fint till. Tänk hur festlig pasta kan bli med lite ansträngning.

Gå och dra!

Inga kommentarer: