2015-11-11

Vinet som inte existerar!

När jag åt på Senderens i Paris i våras blev jag serverad ett vin till min hallonefterrätt som var som ett elixir. Helt enkelt otroligt gott och helt unikt. När jag frågade sommelieren vad det var för vin fick jag svaret: "Det här vinet existerar egentligen inte".

Efter en lång diskussion med sommelieren, och lite internet arbete, fick jag veta följande om vinet, som heter Ze Bulle - Zéro Pointé. För det första är det egentligen inte ett vin. På flaskan står det "delvist jäst druvmust" på franska. Alkoholhalten är endast 7% och vinet är ett halvsött, lätt mousserande rosé gjort på druvan Cabernet Franc. Det är ekologiskt producerat. Flaskan har varken kork eller skruvkork. Den har kapsyl som en ölflaska, precis som champagne under tiden den lagras hos tillverkaren. Ze Bulle betyder "bubbel" vilket speglar vinets halvmousserande karaktär. Ze Bulle görs av Chateau Tour Grise i Loiredalen i Frankrike.

När producenten skickade vinet till kontroll för en AOC stämpel (ett slags en kontroll över produktionsmetod och stil) blev det bakslag. Ett rejält sådant. I samband med kontrollen kan ett vin få ett betyg mellan 0 och 20, en betygsskala som även används på universiteten i Frankrike. 20 är högsta poäng men noll är inte lägsta. Man kan faktiskt får en nolla med en liten punkt tillsatt (pointé) om man är exceptionellt dum, dvs dummare än en nolla. Ze Bulle fick just en zero pointé i betyg. Inte för att det är dåligt, utan den är helt enkelt alldeles för olik de vinstilar man brukar producera i Loiredalen. Produkten fick inte ens heta vin under fransk lagstiftning (förklaringen bakom "vinet existerar inte" kommentaren).

Producenten tyckte det hela var så löjligt att de bestämde sig för att ge vinet det föga smickrande namn Zero Pointé. Men som sagt, vinet är utsökt med fin friskhet trots sötman. Cabernet Franc druvan ger vinet en bra ryggrad och en liten skalbitterhet i eftersmaken som behövs för att sötman inte ska ta över. Det är underbart som apertif eller till en liten mysstund på kvällen.

Årgång 2008 hade kommit upp i alkoholhalten och fick kallas för bordsvin. Den hade även en doft av kantarell och passade perfekt till en stekt kantarell toast! Jag har även introducerat vinet till restaurangen NOMA i Köpenhamn som nyligen blev utropad till Världens Bästa Restaurangar. Ze Bulle återkommer flyttigt i deras vinpaket nu. Ze Bulle finns även på restaurang Trio i Malmö (introducerat dit av NOMAs sommelier!). Som sagt, Ze Bulle är helt unik och de som provar den blir oftast lika frälst som jag blev.

Gå och dra!

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Så hur köper man "vinet"?

Alsike Mat och Vin sa...

Idag får man ta sig till Frankrike, helst deras egen vingård http://www.latourgrise.com eller så kan man kontakta dem och fråga om det finns någon återförsäljare nära till hands (som Danmark) eller kontakta Systembolaget för en privat import (som jag har gjort ett par gånger). Det finns idag ingen som importera vinet till Sverige tyvärr. Det är inte lätt att få ett sådant udda vin i Systembolaget sortiment.