2013-11-02

Jordgubbssoppa med grönpepparglass




Sommarens jordgubbsskörd i Uppsala trakten var ingen höjdare. Bären på Fredrikslund som brukar vara makalösa var bara ok i år. En självplock på Ulva gav inte många bär som var jättegoda att äta. Jordgubbar som inte är perfekta att äta som de är passar ofta att frysa in med lite socker. Man göra olika rätter såsom sorbet av bären när säsongen för färska bär är över. Ett annat bra sätt att använda de frysta bären till är den här jordgubbssoppan jag har skapat.

Ni tycker kanske det låter konstigt med grönpepparglass. Men prova den till soppan. Jordgubbar fungerar faktiskt rätt bra med olika kryddsättningar. Försök någon gång att marinera färska jordgubbar i lite balsamico vinäger och florsocker eller basilikasocker.

Jag bjöd på den här efterrätten under Alsikes Cykelfest år 2009. Tillsammans med Chokladvulkaner fyllda med vitchoklad smaksatt med fänkålsfrö.

Servera samma vin som ni använder i soppan till efterrätten.

Jordgubbssoppa med grönpepparglass
4-6 portioner

600 gram frysta jordgubbar (frysta med lite socker)
1 msk vaniljsocker
1 dl sockerdricka (gärna från Svensk Mathantverk)
1,5 dl Moscato di Asti
1 tsk citronsaft (eventuellt)

2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1/2 msk grönpepparkorn (hela)
80 g socker (1 dl)
2 äggulor

1. Låt jordgubbarna tina över natten. Mixa i en blender med vaniljsocker och sockerdricka. Sila och kyl några timmar.
2. Håll Moscato di Asti i soppan. Smaka av och tillsätt lite citronsaft om det behövs (om det smakar lite platt). Moscato di Asti är ett sött, mousserande vin från Italien. Jag använde märket Prunotto men det är nästan slut på Systemet. Hittar du inte något annat märke eller tycker att vinet är för dyrt kan du även använda Asti Martini.
3. Glassen börjar du med tidigt på dagen. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Koka upp mjölk, grädde och grönpepparkorn, som du stöter i en mortel precis innan du lägger de i kastrullen.
4. Häll gräddmjölken över socker/ägg och vispa. Sila och kyl ordentligt.
5. Kör i en glassmaskin.

Det lilla flarnet du ser i min bild är glykos som smetats ut på silikonbakpapper toppat med lite hackade pistagenötter och sedan bakats i 175 grader i 7-8 minuter. Du kan toppa glykosen med vad som helst och baka enligt ovan. Man brukar köpa glykos på Apoteket där det är rätt dyrt. En tub på 50 ml kostar 33 kr. Men i större butiker, som ICA Kvantum i Uppsala kan man hitta en glasburk med 450 ml glykos för runt 30 kronor. Den kommer från Grekland och kan vara svårt att hitta. Leta bland socker/sirap. Det står "glucose syrup" i små bokstäver på etiketten under det grekiska namnet. Man kan lätt hoppa över flarnet, den är där mest för att ge rätten lite tuggmotstånd och imponera på gästerna.

Gå och dra!

Inga kommentarer: