2013-04-25

2010-17, Mässans bästa vin!


Som jag tidigare skrev gjorde importören Handpicked Wines ett mycket bra jobb i Wines of Portugals monter. Det var där jag, enligt min personliga smak, hittade mässans bästa vin. Guru 2008 från producenten Wine and Soul.

Wine and Soul drivs av paret Sandra Tavares och Jorge Borges som båda kommer från familjer som har vingårdar i Portugal. Man kan säger att de har vin i blodet. Berättelsen om familjen som innehåller allt från fotomodeller till trillingar gav vinet lite extra krydda. Men det var knappast något som behövdes.

Guru är ett vitt vin gjord på "field blend" av inhemska portugisiska druvor som Gouveio, Viosinho, Codega do Larinho och Rabigato. "Field blend" betyder att olika druvsorter växer lite huller om buller på samma fält och att vinmakare av tradition är mindre intresserade av vilka druvor det är bara resultatet blir ett gott vin.Detta är vanligt förekommande i Portugal. Guru är ett annorlunda vin. Det genomgår ingen malolaktiskt fermentering så det behåller sin friska gräsighet, som en sauvignon blanc. Men det får ligga 6 månader i ny ek för att ge vinet djup och rondör, som en chardonnay från Bourgogne.

Eken finns i doften men tar inte över. Smaken är komplex, lång, och mycket balanserad med en fin mineralton. Vinet kan säkert lagras och utvecklas i 4-5 år.

Just nu är det inte säkert om Guru finns på Systembolaget. En sökning på Systembolagets webb säger att årgång 2007 finns i beställningssortiment för 249 kronor. Men jag har för mig att Handpicked sa att den var slut och att årgång 2008 skulle komma först till sommaren. Priset verkar bli 249 kronor igen och artikelnummer 73013. Man kan ju alltid försöka att lägga in en beställning nu och se vad som händer.

Gå och dra!

Inga kommentarer: