2014-01-20

Grillad Makrill



Här kommer säsongens första grillrecept. Det är baserat på ett recept av Raymond Blanc från Englands Le Manoir aux Quat' Saisons. Makrillen har just återvänt till svenska hav och färsk makrill i fiskdisken är som allra bäst just nu. Den här rätten är mycket lätt och fräsch. Perfekt till en varm vårkväll på altan.

Grillad Makrill med ingefärsoja
4 portioner


Makrillen
2,5 dl cider vinäger
2,5 dl vatten
3 citrongräs stjälkar
1/2 dl socker
1 msk rosé pepparkorn
1/2 citron i skivor
4 färska makrill filéer
rapsolja

Sojadressing
1 msk japansk soya
1 msk vatten
saften från 1 lime
1 tsk färsk riven ingefära
1/2 msk muscovado socker eller brunfarin

Fänkålssallad
1 fänkål
1 msk god olivolja
saften från 1/2 lime
1/2 paket rucolablad
flingsalt
vitpeppar

1. Dela varje citrongrässtjälk i 3-4 bitar. Slå med en hammare eller baksidan av en tjock kniv för att pressa ut saften. Lägg stjälkarna i en kastrull med vatten, vinäger, socker, citronskivorna och rosépeppar. Värm till 60 grader och låt svalna.
2. När lagen är sval lägg i makrillfiléerna med skinnsidan upp. Låt marinera i 20 minuter. Vill man kan man dra ut benen från makrillfiléerna med en pincett. Eller så låter man de vara kvar. De är ungefär lika stora som laxben så det är ingen risk att man missar benen när man äter fisken.
3. Ta upp filéerna från marinaden. Torka av. Pensla skinnsidan med olja och lägg på oljat grillgaller på en mycket varm grill. Sätt på locket och grilla i 3 minuter. Ta upp fisken, den behöver du inte vända.
4. Sojadressingen. Lägg allt i en kastrull och värm tills sockret har löst sig.
5. Sallad. Skiva fänkålen tunt, helst på en mandolin. Lägg i kallt vatten.
6. Sila bort vattnet från fänkålen och torka den. Bland med rucola. Håll över olivolja, limesaft, salt och peppar.
7. Lägg salladen på en tallrik. Toppa med en nygrillad makrillfilé och skeda över och runt lite av sojadressingen.

Du kan hitta mer mattips på http://www.middagshjalpen.se

Gå och dra!

Inga kommentarer: