2019-03-01

Sancerre, La Chatellenie!

Sancerre La Chatellenie 20067 (nr 89418) kostar 159 och finns i beställningssortimentet. Det är ett veritabelt fynd! Sancerre görs av druvan Sauvignon Blanc, en druva som är populär i många länder. Det finns många flaskor Sauvignon Blanc från Sydafrika och Nya Zeeland på systemet. Jag tycker om Sauvignon Blanc från Nya Zeeland som oftast har en mycket påtaglig tropisk doft med mycket fläder, svartvinbärsblad, ja till och med kattpiss. Sancerre är oftast något helt annat, och så är fallet med La Chatellenie från producenten Joseph Mellot. Visst har vinet en frisk fläderton med lite grapefrukt. Men doften är inte överdrivet parfymerad. Doften är mer återhållsam med toner av mineraler och gräs. När man smaker vinet får man den omedelbara syran som Sauvignon Blanc är känd för. Men syran byts snabbt ut med en fyllighet och rundhet som är ovanlig för en Sauvignon Blanc. Den långa, rika eftersmaken är nästan fet i stilen, med citrustoner. En fin balans som påminner om lemoncurd. Vinet bör faktiskt dekanteras i 20-30 minuter innan du dricker för att den fylliga smaken ska kunna visa sina bästa sidor. Älskar man råa ostron är det är en mycket bra match. Samma sak gäller en hemlagad toast skagen som ni kan lyxa till med hemlagad majonnäs eller varför inte lite kräftor och hummer den här årstiden? Gå och dra!

2 kommentarer:

Stefan Lundström sa...

Bra tips!

Man får ju inte glömma att köpa med sig en getost från samma distrikt, nämligen en "Sancerre - Val de Loir" Kompakt & torr getost med mycket smak. Från tex Androuet, kanske finns på Hambergs!

Alsike Mat och Vin sa...

Absolut. Och glöm inte lite fikonmarmelad till osten.