2019-03-01

Mjölkchoklad Brûlée med Päronsorbet

Många restauranger serverar faktiskt rätt enkel mat. Ändå känns det som något ovanligt och spännande. Anledningen är att restauranger använder lite annan kryddsättning, (igår bakade jag bröd på öl och curry på Nova Park!), roliga upplägg och någon extra detalj. Som bilden ovan. Den här efterrätten gjorde jag hemma. Det kan du också göra. Mjölkchoklad Brûlée med Päronsorbet 6-8 portioner Brûlée 5,5 dl vispgrädde 1 dl mjölk 1 msk vaniljsocker 70 g strösocker (en knapp dl) 160 g äggula (ca 8 st.) 200 g mjölkchoklad (gärna Valrhona men Marabou fungerar) 1/2 dl strö eller cassonadesocker 1. Sätt ugnen på 100 grader. 2. Koka upp grädde och mjölk. 3. Vispa ihop vanilj, strösocker och äggula. 4. Häll gräddmjölken över chokladen, rör tills allt har smält. 5. Häll chokladgrädden över socker/äggula. 6. Blanda. Häll i portionsformer (räcker till 4-6 beroende på storlek). Lägg formarna i en långpanna. Sätt i ugnen och fyll sedan långpannan med kokande vatten så att det täcker cirka halvvägs upp på formarna. 7. Baka cirka 45-60 minuter tills smeten har stannat. Den ska vara mycket krämig men inte rinnig. Den stelnar ytterligare när den kyls. Ta ut formarna, låt svalna och ställ i kylen minst 3 timmar. 8. Ta fram formarna. Strö lite socker över varje brûlée (om du använder cassonade kan man med fördel mixa sockret till pulver först). Bränn av dem med en gasolbrännare eller sätt ugnen på högsta temperatur och grillelement. Ställ formena under grillelementet och låt sockret smälta. Båda metoderna går riktigt fort så var försiktigt. Det är bättre med lite halvsmält socker än bränt! Öva några gånger och du blir bättre. Päronsorbet (eller annan sorbet som du köper i affären) 400 gram MOGNA päron 1 dl vatten 80 g socker (ca 1 dl) 15 g glykos (finns på apoteket, eller 1 msk honung) 1 gelatinblad 2 cl Xanté (päroncognac som liknar Päronsplit, kan uteslutas) 1. Skala päronen. Ta bort kärnhuset. Skär i bitar. 2. Koka upp päron, vatten, socker och glykos. Låt sjuda i circa 10 minuter tills päronen är mjuka. 3. Mixa päronvätskan helt slät. 4. Lägg gelatinblad i kallt vatten i 10 minuter. Krama ur vattnet. Smält sedan gelatinet i lite av päronsmeten på låg värme. Blanda tillbaka i resten av smeten. 5. Blanda ner Xanté och kyl smeten i minst 2 timmar. 6. Kör smeten i glasmaskin. Har du ingen glasmaskin? Häll allt i en skål och ställ i frysen. Rör om var 30:de minut tills den är frusen. Päronchips (eller någon tunt kex du köper i butiken) 1. Skiva ett päron jättetunt med mandolin eller potatisskalare. 2. Lägg på bakplåtspapper och torka i ugnen på 70 grader tills knastertorrt. Det tar flera timmar. Lägg upp allt som på bilden. Använd en sked eller glasskopa som har stått några sekunder i hett vatten så blir det lättare att få fina ägg/kulor från sorbeten. Gå och dra.

Inga kommentarer: