2019-01-20

Udda Viner, vol. 3

Chateau Pech-Latt (nr 2233, 119 kr) är ett udda rött vin. Även min provsmakning av det blev rätt udda. Chateau Pech-Latt kommer från Corbières, en del av Languedoc-Roussillon i sydvästra Frankrike. Druvorna inkluderar Carignan, Syrah, Grenache och Mourvèdre, alla typiska för området. Hittills är allt i sin ordning. Men tittar man noga på etiketten ser man att vinet är biodynamiskt odlat. Biodynamisk odling är en slags korsning av vanlig ekologisk odling och astrologi. Den har sin grund i antroposofi. Gödsel, insekts- och ogräsbekämpning utförs på naturligt sätt. Det är väl inget konstigt med det? Möss bekämpas med aska från skinn av möss som eldas upp när Venus är i Skorpionens tecken. Även månfaserna är viktiga i odlingsarbetet. Ok, nu blev det konstigt. Vinet har en otrolig purpurfärg. Pga det varma klimatet är doften fyllig och lite syltig. Det finns en ton av fikon, russin och varmfuktig jord. Smaken är rätt fyllig men ändå mjuk. Systembolagets webbsida och annan literatur nämner en rätt kraftfull strävhet och fruktsyra som jag inte hittar i vinet än så länge. Visst har vinet lite ryggrad men jag upplever det mjukare än förväntat. Systemet nämner också chokladtoner som jag inte lägger märke till under provningen (jag läser inte Systemets bedömningar förrän jag har smakat klart och gjort mina egna noteringar). Under min provning får jag en plötslig impuls att prova vinet tillsammans med choklad. Kan det vara för att vinet faktiskt har några chokladtoner i bakgrunden som jag omedvetet har lagt märke till? Hur som helst letar jag i skafferiet och hittar 4 olika chokladsorter att prova med vinet. Jag tar en bit choklad, tuggar lite, tar sedan en liten klunk av vinet och låter den vara kvar i munnen tillsammans med chokladen medan jag tuggar klart. Resultatet blir en mindre chock. Första chokladen var Toblerone mjölkchoklad. Kombinationen är magisk. Vinet blir genast mycket fruktigare och chokladen blir rundare i smaken. Jag ser fram emot andra chokladen, Maribou Premium Dark Raspberry. Denna kombination är en katastrof. Nu upplevs vinet otroligt strävt och bittert. Troligen är det hallonfrukten som slår ut vinets frukt och allt som blir kvar är en hård kärna som annars var rätt dolt i vinet när man drack det utan tillbehör. Tredje försöket är Toblerone Dark. Trots framgångarna med vanlig Toblerone är den här kombinationen inte alls lyckad. Vinet är bittert, chokladen är bitter, jag är bitter. Sist ut är Valrhona Noir Amer, ännu en mörk choklad. Och ännu ett miss. Kombinationen med vinet blir nästan smaklöst. Nu börjar jag tveka. Var det första försöket verkligen så gott? Jag måste prova igen. Åter igen är det en resa till himmelen. Min fru provar. Hon tycket också det är gott. Slutsatsen blir att den milda, söta mjölkchokladen på något sätt tar fram fruktigheten i vinet. Jag tror att nötterna i Toblerone passar ihop med vinets russintoner. En väldig udda mat och vin kombination som du bör prova. Vill du inte dricka hela flaskan till choklad? Börja med en kryddig lasagne, gärna med feta ost, till middagen tillsammans med vinet. Till dessert kan man dricka vinet som blir över kombinerat med Toblerone. Gå och dra!

Inga kommentarer: